2018. 07. 31. - 09:55

Megvan a fogszuvasodás felgyorsító baktérium

Megvan a fogszuvasodás felgyorsító baktérium

Eddig a kutatók igen keveset tudtak a Streptococcus sobrinusról, mely baktérium egyes embereknél felgyorsítja a fogszuvasodás folyamatát. Ez azonban megváltozhat, mivel egy kutatócsoport sikeresen szekvenálta a S. sobrinus három törzsének teljes genomját.

A fogszuvasodás a leggyakoribb krónikus betegség a gyermekek és a felnőttek körében egyaránt – s akkor jelentkezik, amikor a jó és a rossz baktériumok aránya a szájban egyensúlytalanná válik.
 
A rossz baktérium, azaz Streptococcus mutans biofilmet képez – olyan, mint a fogkő – amely az általunk megevett cukrokat savvá alakítja, kivonva a kalciumot a fogakból és fogszuvasodást okozva.
 
A kutatók ugyanakkor tudják, hogy van egy másik ártalmas baktérium is, a Streptococcus sobrinus, mely egyes embereknél fogszuvasodást okoz – de eddig kevés információjuk volt róla.
 
A fogszuvasodást lényegesen felgyorsítja a Streptococcus sobrinus baktérium
A fogszuvasodást lényegesen felgyorsítja a Streptococcus sobrinus baktérium
 
Az Illinois Bioengineering kutatói, Paul Jensen professzor asszisztens vezetésével sikeresen szekvenálta a S. sobrinus három törzsének teljes genomját.
 
Jensen szerint ezzel a baktériummal nehéz dolgozni laboratóriumi körülmények között, s nem minden embernél van jelen – ezért a kutatók a sokkal stabilabb és jelenlevőbb S. mutánsokra koncentráltak, s ezeket már szekvenálták 2002-ben.
 
A Streptococcus sobrinus baktérium ugyanakkor sokkal gyorsabban képez savat és ez rosszabb következményekkel jár, különösen a gyerekeknél – figyelmeztetett Jensen, a Carl R. Woese Genom Biológiai Intézet kutatója. Hozzátette: amennyiben ez is jelen van a S. mutánsok mellett, a fogszuvasodás esélye megsokszorozódik, ami azt jelenti, hogy a kettő között van valami kommunikáció, s ezt a kutatók jelenleg még nem értik.
 
Most azonban, hogy a S. sobrinus szekvenálása befejeződött, Jensen és hallgatói számítógépes modelleket építenek annak érdekében, hogy jobban megértsék, hogyan működik együtt a két baktérium és mi az oka, hogy a S. sobrinus ilyen erőteljes fogszuvasodást vált ki a S. mutánsokkal együtt.
 
Az biztos, hogy amint a S. mutáns sejtek elérnek egy bizonyos küszöbértéket, támadásba lendülnek és egyensúlytalanságot alakítanak ki a szájban a jó és a rossz baktériumok között – ez pedig gyors fogszuvasodás formálódást eredményez.
 
A szakember rámutatott, hogy a S.sobrinusnak önmagában nincs ehhez teljes rendszere, de a kutatásaik most arra irányulnak, hogy kiderítsék, mi hiányzik ehhez és miért.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.