2019. 03. 07. - 10:25

Miért alakul ki újra és újra szuvasodás a gyereknél?

Miért alakul ki újra és újra szuvasodás a gyereknél?

Amennyiben a szülőnek magának is vannak szuvas fogai, valószínű, hogy a szuvasodást átadja a gyermekének – olvassunk tovább, és meglátjuk, hogyan.

Gondoltuk volna, hogy a szuvas fogakkal rendelkező szülő nagy eséllyel továbbadhatja gyermekének a fogproblémát?
 
Napjainkban az étkezési szokások és az életmód megváltozásával a fogszuvasodás, a fogfájás gyakorisága megnőtt. A gyermekek már igen korán fogfájásra panaszkodnak, amely általában a túl sűrűn fogyasztott édesség vagy a gyorsétel eredménye.
 
„A fogszuvasodás nagymértékben megelőzhető, noha az egyik leggyakoribb probléma gyerekkorban – fejtette ki dr. Reshma Shah gyermekfogász. – A fogszuvasodás ötször olyan gyakori, mint az asztma. Egy kutatás szerint a gyerekek 42 százaléka 2 és 11 éves kor között már küzd a problémával a tejfogakat illetően, s 21 százalékuk a tartós fogai kapcsán tapasztalja ezt.”
 
A rendszeres fogmosás nagyon fontos a fogszuvasodás elkerüléséhez
A rendszeres fogmosás nagyon fontos a fogszuvasodás elkerüléséhez
 
De mi a fogszuvasodás leggyakoribb oka manapság?
 
Fontos tudni, hogy bármikor cukros, keményítős dolgot fogyasztunk, a baktériumok savak képzésére használják azokat. Ezek pedig elkezdik lebontani a fog külső részét, azaz a zománcot. Ha a fogat gyakran tesszük ki sav hatásának, az ismétlődő támadások következtében a zománc elveszíti ásványait. Fehér folt alakul ki azon a helyen, ahol ez megtörténik – s ez a fogszuvasodás korai jele.
 
A szülők is átadhatják azonban a fogszuvasodást a gyerekeiknek.
 
Mint dr. Shah elmondta, ez könnyen megtörténhet, amennyiben a szülő nyála a gyermek szájába kerül – például azzal, hogy ugyanazzal a kanállal esznek, vagy megengedi, hogy a saját fogkeféjével mosson fogat a kicsi.
 
Ha a szülőnek gyakran van fogszuvasodása, a kórokozókat egyszerűen továbbadhatja ilyen módon a gyermekének.
 
A száj- és fog higiénia elengedhetetlen
 
Ha szeretnénk elkerülni, hogy a csemete gyakran küzdjön fogszuvasodással,érdemes a főétkezések közötti nassolást korlátozni – illetve egészségesebb választásokra sarkallni a gyermeket. Ez csökkenti a sav-támadások gyakoriságát, s ezzel óvjuk a fogakat, képesek lesznek megjavítani magukat.
 
Lefekvés előtt különösen nem ajánlott cukros ételek fogyasztása. Fogmosást követően pedig végképp nincs szükség arra, hogy megigyon valamit, amiben cukor van. Alvás közben csökken ugyanis a nyáltermelődés, s elegendő nyál hiányában a fog képessége mérséklődik az önjavításra.
 
Fontos a megfelelő mennyiségű kalcium, foszfor, A-vitamin, D- és C-vitamin is, hogy a fogzománc erős és egészséges maradjon.
 
A cukros dolgokat összességében jobb elkerülni! Ha ettünk ilyesmit, akkor pedig mielőbb mossunk fogat fluoridos fogkrémmel.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.