2018. 10. 11. - 10:10

Minél több gyermek, annál kevesebb fog?

Minél több gyermek, annál kevesebb fog?

Különös eredményre jutott egy tanulmány a közelmúltban: eszerint minél több gyermeke születik egy nőnek, annál kevesebb a foga késői éveiben.

Úgy tűnik, a több csemete kevesebb foggal jár egy nő idősebb korában. Erre a következtetésre jutottak tudósok a Heidelberg Egyetem transzlációs egészségügyi közgazdaságtudományi részlegéről.
 
Az európai kutatók felfedezése szerint a három gyermekes anyáknak átlagosan néggyel van kevesebb foguk, mint a kétgyermekeseknek. „Eredményeink alapján elmondható, hogy a fokozott szájhigiénia, a fogbarát táplálkozás és a gyakori fogorvosi ellenőrzés igencsak fontos lenne a várandós nők és az anyák körében – nagyon ésszerűnek tűnik a dolog” – mondta el Frank Gabel és kollégái.
 
anyaapagyerekek_nagy_vagott
 
A kutatók felmérésekből beszerzett adatokat elemeztek, melyek 2013-ban lettek begyűjtve, közel 35 ezer felnőttől, akik 50 évesek vagy ennél idősebbek voltak – 14 európai országból és Izraelből.
 
Átlagosan 10 hiányzó foguk volt a felmérésben résztvevőknek. Egy felnőtt, akinek minden foga megvan 32-vel kell rendelkezzen – beleértve a bölcsességfogakat.
 
A fogak vesztése a korral nőtt. Az 50-es és 60-as éveikben járó nőknek közel 7, a férfiaknak 80 éves kor felett átlagosan 19 foguk hiányzott a felfedezés szerint.  
 
Ám a kutatók arra is rájöttek, hogy azok az anyák, akiknek 3 gyermekük volt, s az első kettő ugyanolyan neműnek született, több hiányzó foggal rendelkeztek, mint akiknél az első két csemete ugyanolyan nemű volt. Efféle különbségeket a férfiaknál nem állapítottak meg.
 
Az alacsonyabb iskolázottságú nőknek jellemzően több hézag volt a fogaik között.
 
A tanulmányt a Journal of Epidemiology & Community Health közölte.
 
Közvetlen ok-okozati kapcsolatot nem bizonyíthatott, s további kutatásra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, vajon a terhesség vagy a szülővé válás magyarázza-e az összefüggést a fogvesztés mértéke és a család mérete között – fogalmazott Frank Gabel.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.