2018. 08. 16. - 09:55

Mit nem szabad tenni foghúzás után?

Mit nem szabad tenni foghúzás után?

Ha egy fogtól meg kell válnunk, más lehetőség nem lévén, fontos tudnunk, mivel enyhíthetjük utána a kellemetlenségeinket, s azt is, mit nem tanácsos tennünk. Ha ugyanis nem tartjuk be a szabályokat, könnyen gátolhatjuk a gyógyulást.

Akinek már volt benne része, jól tudja, hogy a foghúzás sem egy élmény – ha azonban mindenképp szükség van rá, hogy eltávolítsák a fogunkat, fontos betartani a foghúzást követő szabályokat. Nemcsak a közérzetünk javítása, hanem a megfelelő gyógyulás érdekében is.
 
Mit ne tegyünk tehát foghúzást követően?
 
1.Ne dohányozzunk! Legalább 48 órán át nem szabad rágyújtani, ugyanis a füstben levő vegyi anyagok hatással lehetnek a vérrögképződés folyamatára, s nő a komplikáció esélye 3-4 nappal a foghúzás után.
 
Ne feledjük bevenni a fogorvos által felírt gyógyszereket sem foghúzás után
Ne feledjük bevenni a fogorvos által felírt gyógyszereket sem foghúzás után
 
2.Meleg sós oldat használata: többnyire azért használják ezt az emberek, mert nem lehet megmosni a fog helyét. A sós oldatos öblítés azonban csak 12 órával a foghúzás után ajánlott. Segít tisztítani a területet és fenntartani a higiéniát.
 
3.Ne hagyjuk ki a gyógyszereket! Ha antibiotikumot írt fel az orvos, azt is be kell venni az előírtaknak megfelelően. A gyulladásellenes készítmények és a fájdalomcsillapítók is fontosak. Csökkentik a duzzanatot és a fájdalmat. Ha utóbbi 2 nappal a foghúzás után is fennáll, konzultálnunk kell orvosunkkal.
 
4.Kerüljük az aszpirint: soha ne szedjünk aszpirint, mivel vérhigító hatása van és késleltetheti a vérrög képződést, vagyis a gyógyulást.
 
5.A szívó hatás kifejtése sem megengedett: bármi, amit szívással, illetve erősen ráharapva lehet elfogyasztani, kerülendő. Puha és folyékony ételeket együnk, levest, pürét, joghurtot, tejshake-et, smoothie-t például. A fűszeres és meleg ételek, valamint az üdítők szintén kerülendők.
 
6.Ne sértsük fel a sebet: zavaró lehet a fog hiánya, de ne próbáljuk fogvájóval kivenni onnan az ételmaradékot vagy hasonló dolgot tenni. Ezzel is gátoljuk a gyógyulást és problémát okozhatunk.
 
 
B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.