2018. 06. 26. - 09:50

Szívbetegséggel járhat a fogak középkori elvesztése

Szívbetegséggel járhat a fogak középkori elvesztése

Azok az emberek, akik kettő vagy ennél több fogukat veszítik el középkorúként, nagyobb eséllyel számíthatnak szívbetegség kialakulására – állapították meg kutatók.

Veszélyben vannak a középkorúak, ha elveszítik fogaik egy részét? Kutatók szerint ha kettő vagy ennél több fogukról kell lemondaniuk, a szívbetegség valószínűségét is növelik.
 
Erre az eredményre jutott a tanulmány, melyben 61 ezer felnőtt vett részt, 45 és 69 éves kor között. Azoknak, akik több fogat is elveszítettek, nagyobb volt az esélye a szívkoszorúér-megbetegedésekre, mint akikre a fogvesztés egyáltalán nem volt jellemző.
 
A szívbetegség kialakulásának kockázata csaknem egynegyedével nőtt azon felnőttek körében, akiknek a tanulmány elején 25-32 természetes foguk volt, de a végére kettő vagy ennél több foguk hiányzott.
 
A rizikó tovább nőtt, amikor a kutatók az egyéb tényezőket is számításba vették, így például az étrendet, a fizikai aktivitás szintjét, a testsúlyt, a vérnyomást.
 
Amennyiben valaki csak egy fogat veszített el a tanulmány ideje alatt, az a jelek szerint nem volt köthető a szívbetegség nagyobb kockázatához, ám akik kevesebb mint 17 természetes foggal rendelkeztek a tanulmány kezdetén, azoknak 25 százalékkal magasabb esélyük volt arra, hogy a probléma kifejlődjön.
 
Aki kettőnél több fogat veszít középkorúként, ráadásul dohányzik, számíthat szívbetegségre
Aki kettőnél több fogat veszít középkorúként, ráadásul dohányzik, számíthat szívbetegségre
 
A kutatók nem tudják pontosan, miként függhet össze a szívbetegség a fogvesztéssel – korábban szakemberek rámutattak arra, hogy a baktérium képes a szájban levő fertőzésekből eljutni a véráramba és gyulladást okozni a vérerekben, mely valóban köthető a szívbetegséghez.
 
A szívkoszorúér-betegség igen gyakori gyilkos – az Egyesült Királyságban évente a korai elhalálozások 22 százalékáért felelős, Amerikában évente 370 ezer embert öl meg.
 
Pedig az esetek többsége megelőzhető lenne.
 
A szívkoszorúér-betegség oka az artériákban történő zsír-lerakódás, mely korlátozza a szív felé irányuló véráramlást, ennél fogva szívrohamot válthat ki.
 
A betegség szempontjából nagyobb kockázatnak vannak kitéve a dohányosok és a magas koleszterinszinttel bírók, de a cukorbetegek is.
 
B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.