2018. 07. 26. - 09:40

Tudjuk-e, mi okozhat fogérzékenységet?

Tudjuk-e, mi okozhat fogérzékenységet?

A fogérzékenység kellemetlen probléma, mely gyakorta meggátolja, hogy akár csak egy fagyit is gondtalanul élvezzünk – mi miatt léphet fel azonban ez a gond? Miért reagál így a fog?

A fogérzékenység sokak problémája. Megnehezíti a mindennapokat, mivel bármikor fájdalom hasíthat a fogba, elég hozzá egy jégkrém vagy egy tea, hidegre és melegre egyaránt jelentkezhet reakció.
 
Az oka az, hogy a dentint, mely a fog csontszerű, ásvány jellegű szövete, a fogzománc borítja és védi. Sok, apró csatornából áll, melyek neve dentális csatorna, ezek segítenek átadni a fájdalomérzetet és az érintés érzetét a fog belsejének. A fogérzékenység oka a leggyakrabban az, hogy a dentin ki van téve a külső hatásoknak.

A fogérzékenység megnehezíti a hideg, meleg, cukros és savas ételek fogyasztását
A fogérzékenység megnehezíti a hideg, meleg, cukros és savas ételek fogyasztását
 
A dentális csatornák dentinfolyadékot tartalmaznak. Amikor a dentin ki van téve különböző hatásoknak, minden, a dentinfolyadékot kiszorító inger aktiválja az idegvégződéseket a fogban és fogérzékenység lép fel.
 
Ez az alábbi esetekben történik meg.
 
1.Hideg és meleg – akár hűs, akár meleg italt vagy ételt eszünk, fogérzékenység jelentkezhet, de többnyire a hidegre reagál rosszul a fog. Akkor is, ha hűs levegőt lélegzünk be, de kellemetlenséget okozhat az is, ha például fogorvosnál a fogászati eszközből hideg víz spriccel a fogra.
 
2.Eszközök érintése – fogászati vizsgálat során különböző műszerekkel ellenőrizni lehet a fog érzékenységét, ugyanis a külső hatásoknak kitett dentin érintésre sem reagál túl jól. Akadnak, akiknél az érzékenység akkor is fellép, ha fogat mosnak vagy fogvájót használnak.
 
3.Cukor – amennyiben cukros élelmiszereket eszünk, a cukor ozmotikus gradiensei impulzusokat váltanak ki és zavarják az idegeket, így szintén kialakulhat fogérzékenység.
 
4.Savak – savas élelmiszerek és italok, valamint bizonyos fogászati procedúrák, melyek savat alkalmaznak, kiválthatnak fogérzékenységet.
 
Érdemes tisztában lenni azzal, hogy pontosan mi okozza, mert ennek megfelelően hathat a kezelés is.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.