2018. 08. 30. - 10:00

Tudtuk? Miért kell nekünk a bölcsességfog?

Tudtuk? Miért kell nekünk a bölcsességfog?

Az emberek hosszú ideig azt gondolták, hogy a bölcsességfog a túlélést segíti, vagyis lényeges a táplálkozás szempontjából. Csakhogy ez ma már nem állja meg a helyét. Mi a szerepe és mit kell tudni a bölcsességfogról?

A bölcsességfog szerepe az emberek elképzelése szerint a túlélés. Mivel az elődeink nyers dolgokat ettek, húst, diót, növényeket, ezek az élelmiszerek nem voltak megfőzve, sokat kellett rágni őket, vagyis a bölcsességfog sokat segített a megfelelő rágásban.
 
Persze, ma már nem ilyen ételeket fogyasztunk, nincs szükségünk olyan erőkifejtésre, mint őseinknek. Ráadásul késsel és villával étkezünk.
 
Manapság nincs akkora szerepe a bölcsességfognak, mint korábban
Manapság nincs akkora szerepe a bölcsességfognak, mint korábban
 
Napjainkban a bölcsességfog nem tölt be jelentős szerepet, van, akinél soha elő sem bukkan. Ráadásul, az emberek állkapcsa az idő folyamán evolúción ment keresztül. Abban az időben, amikor hasznosnak kellett lennie, az állkapocs nagyobb volt, ahogyan a pofazacskó is, így mindenféle élelmet be tudta rakni a szájukba az ősemberek.
 
Lehetséges, hogy a mai embereknél már egyre inkább az lesz a jellemző, hogy elő sem jön a bölcsességfog – így még a fogászati eltávolítására sincs szükség, s lehet, hogy egész életünkben nem okoz problémát. Akinek igen, annak érdemes kivetetni.
 
A kisebb állkapocs – mely manapság jellemző – azt is meggátolja, hogy túl sok fog férjen el kényelmesen a szánkban. Vagyis, ha a bölcsességfog is „odatolakodik”, zsúfoltság alakulhat ki.
 
Napjainkban számos bölcsességfog részben bújik ki az ínyből, s ennek következtében az ételmaradék beszorulhat az általa képzett kis résbe az íny mellett. Ezzel érdemes vigyázni, mert ínybetegség is lehet belőle, vagy súlyos fertőzés.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.