2018. 10. 30. - 10:20

Ujjszopás: miért nem jó a fogak fejlődésére nézve?

Ujjszopás: miért nem jó a fogak fejlődésére nézve?

Ha egy gyermek nem szokik le időben az ujjszopásról, az nemcsak a fogakra nézve káros, hanem a szájpadlásra is. Nézzük, miért van okunk aggódni, amennyiben a csemeténk nem hajlandó felhagyni a szokással.

A kisgyermekek szopják az ujjukat – ez bevett szokás, megnyugtatja őket. A legtöbb kicsi azonban 4 éves koráig megválik tőle. Ugyanakkor, ha a szokásról nem sikerül letennie, komoly következményekkel nézhet szembe.

Az ujjszopás sajnos nemcsak a tartós fogak repedését eredményezheti – mivel ezek hamarosan elkezdenek előjönni -, hanem a szájpadlás deformálódását is. Mindez azért alakulhat ki, mert a fogakra és a szájpadlásra a gyermek nyomást gyakorol az ujjával.

Fogrepedést és szájpadlás-deformálódást okozhat a tartós ujjszopás

Fogrepedést és szájpadlás-deformálódást okozhat a tartós ujjszopás

A probléma súlyossága a gyakoriságtól, intenzitásról és az ujjszopás hosszától függ, illetve attól, milyen helyzetben rakja a szájába ujját a gyermek. A felső és alsó állkapocs közötti összeköttetés szintén sérülhet – a fogak nem egyforma vonala miatt beszédhibák alakulhatnak ki.

A problémák megelőzése érdekében minden gyermeket el kell vinni 1 éves kora körül fogorvoshoz. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy az elülső fogai kifelé dőlnek, illetve gond van a harapásával, fontos beszélni a gyermekfogásszal.

A csemete tartós fogai 6 éves kora előtt nem jönnek ki, ám ha a károsodás a szájukban már megtörtént, nem biztos, hogy korrigálják magukat. Ezért érdemes elmenni a fogorvoshoz a gyermekkel – jobb előbb, mint későn.

Fontos tudni, hogy nem minden ujjszopási szokás eredményezi a fogak vagy a száj károsodását. Ha például a kicsi csak benn tartja a szájában az ujját, az jellemzően nem okoz gondot. A sok mozgatással járó ujjszopás sokkal inkább, mivel ez már a növekvő tejfogakat is érinti.

A tartós és erőteljes ujjszopás a leginkább problémás, hiszen a tartós fogak vonalában is eltéréseket válthat ki, hatással lehet az állkapocsra vagy a szájpadlás formájára.

Arról nem is beszélve, hogy a gyermek piszkot, baktériumokat és vírusokat vihet a szájába.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.