2018. 09. 13. - 10:10

Veszély a légutakra - ezért kell megjavíttatni a fogakat!

Veszély a légutakra - ezért kell megjavíttatni a fogakat!

A kevés fog, a rossz szájhigiénia és a több szuvasodás folyamatosan több diszbiotikus bélflóra-mikroorganizmust képez, amely a légút egészségét tekintve igencsak ártalmas lehet egy új kutatás eredménye szerint.

Elsősorban az idősebb emberekre jellemző, hogy kevesebb a foguk, szájhigiéniájuk nem megfelelő, így a fogszuvasodás esélye is nagyobb az esetükben. Ezek a problémák összességében több, ún. diszbiotikus mikrobiótát - bélflóra-mikroorganizmust – hoznak létre, mégpedig folyamatosan, s hozzájárulhatnak a légutak megbetegedéséhez – áll egy új tanulmányban, melyet az mSphere szaklap közölt.
 
A felfedezés nagyszabású, népesség-alapú vizsgálatból származik. Ennek sikerült azonosítania a nyelv mikrobiótájának különféle variációit egy japán idős közösségben.
 
„A kevesebb fog, a rossz dentálhigiénia, a szuvasodások száma összefüggésbe hozható a nyelv bélflóra-mikroorganizmusában történő diszbiotikus emelkedéssel,
amely ártalmas lehet az idősek légzőszerveire és nyelési problémákat is okozhatnak" – mondta el Yoshihisa Yamashita PhD, DDS, a Fukuokai Kyushu Egyetemről.
 
Komoly veszélyt rejt a megfelelő fogápolás hanyagolása - az időseknek külön oda kell rá figyelniük
Komoly veszélyt rejt a megfelelő fogápolás hanyagolása - az időseknek külön oda kell rá figyelniük
 
Ezt a tanulmányt megelőzően a kutatók már tudták, hogy a nyál állandó belégzése, szívogatása akár tüdőgyulladáshoz is vezethet, mely az egyik vezető halálok a nyelési nehézségekkel küzdő idősek körében. Ez a nyelv mikrobióta pedig lényeges forrása a szájban levő mikrobiális populációknak, melyeket lenyelünk a nyállal.
 
Korábbi kutatások kimutatták, hogy a diszbiotikus eltolódás a honos nyelv-mikrobiótákban kapcsolatba hozható a tüdőgyulladás miatt bekövetkezett halál esélyével.
 
Az új tanulmányban dr. Yamashita és kollégái a nyelvi mikrobióták összetételének változásait vizsgálták, melyek összefüggnek a száj és a fogak egészségével az idősek körében. Azonosítani akarták azokat a tényezőket, melyek kapcsolatba hozhatók a diszbiotikus eltolódással.
Ennek érdekében 506, 70 és 80 év közötti felnőttet vizsgáltak, Hisayama városából.
 
A mintákat a módosított elektromos fogkefe segítségével szerezték.
 
Kiderült, hogy a teljes baktérium sűrűség független a fogak állapotától, melyek a nyelvet körülveszik, a mikrobioták összetétele azonban összefüggésben volt azzal, milyenek a fogak.
 
A kutatók szerint a nyelvi mikrobiótánál két baktériumcsoport él, amelyek közül az egyiket elsősorban a Prevotella histicola, a Veillonella atypica, a Streptococcus salivarius és a Streptococcus parasanguinis alkotja, s ezeket korábban a tüdőgyulladás okozta halállal hozták összefüggésbe.
 
Ezek a baktériumok pedig jóval dominánsabbak voltak azoknál az idős embereknél, akiknek kevesebb a foga, több plakk gyűlt össze a fogaikon és összességében rosszabb a fogaik, szájhigiéniájuk.
 
A tanulmány rávilágít arra, mennyire fontos a megfelelő fog- és szájápolás. Ezzel ugyanis a nyelv bélflóra-mikroorganizmusát is javítjuk.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.