2018. 10. 18. - 09:55

Veszély leshet ránk a fogkefénkről

Veszély leshet ránk a fogkefénkről

Vitatott vegyi anyag lehet egyes fogkeféken – a triklozánt szappanokban, törlőkendőkben már nem használják Amerikában, de sajnos ebben a fogápolási eszközben még megtalálható lehet.

Sokat hallhattunk már arról, hogy a potenciálisan ártalmas anyagok olykor máig megtalálhatók bizonyos termékekben. Többségüket már nem alkalmazzák, de míg a testre használt különféle kozmetikumokban már nem fellelhetők, addig a fogkrémekben még előfordulhatnak.
 
A triklozán például – hívja fel a figyelmet egy kutatás – potenciális ártalmas antibakteriális szert tartalmaz, melyet fogkrémekben használnak – összegyűlhet a fogkefénken.
 
Ez azt jelenti, hogy a kémiai anyagnak való kitettség akkor is folytatódhat, ha triklozán-mentes fogpasztára váltunk.
 
Ha a fogkrémben nem is, a fogkefén még összegyűlhetnek ártalmas anyagok
Ha a fogkrémben nem is, a fogkefén még összegyűlhetnek ártalmas anyagok
 
Ezt az anyagot ma már tiltják a vény nélkül kapható antiszeptikus szappanokban, gélekben, törlőkendőkben. A fogkrémekben azonban még megengedett, mivel csökkenti az ínygyulladást, a plakk- és szuvasodás-képződést – hangsúlyozta a Baoshan Xing kutató által vezetett csoport. Xing a Massachusetts-i Egyetem környezetkémiai professzora.
 
Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a triklozán hormongátló az állatokban és az emberekben egyaránt. Hozzájárul az antibiotikum-rezisztenciához és károsítja a tengeri élőlényeket.
 
A tanulmányban Xing kutatócsoportja 22 fogkefével és különféle fogkrémekkel szimulált fogmosást.
 
A fogkefék több mint egyharmada, köztük két gyermekeknek való típus lett tesztelve: az eredmény szerint a felhalmozódott triklozán 7-12 dózissal egyenlő fogmosásonként – mutattak rá a tanulmány szerzői.
 
A fogkefék, melyek nyelvtisztítóval vannak felszerelve, vagy polírozó eszközzel, jellemzően elasztomerekből álló anyagból készülnek, s a legnagyobb mennyiségben szívják fel a triklozánt.
 
Amikor a kutatók triklozán-mentes fogkrémre váltottak, de ugyanazokat a fogkeféket használták, az ártalmas anyag továbbra is jelen volt, 2 héten át.
 
A tanulmányt az Environmental Science & Technology szaklap közölte.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.