2018. 07. 10. - 10:20

Visszanőhetnek a károsodott fogak egy Alzheimer-gyógyszerrel?

Visszanőhetnek a károsodott fogak egy Alzheimer-gyógyszerrel?

Természetes módon képesek visszanőni a fogak egy Alzheimer-kórra alkalmazott új készítmény segítségével – fedezték fel kutatók.

Hatékonyabb fogszuvasodás-kezelésekhez is vezethet az új megközelítés: olyan klinikai fogászati termék jöhet létre, mely természetes megoldást kínál a nagyobb méretű szuvasodások ellen.
 
Tudósok fedeztek fel egy módszert, mely természetes módon növeszti vissza a károsodott fogakat – az áttörés jelentős mértékben csökkentheti a tömések szükségességét.
 
A King’s College London (KCL) kutatói olyan gyógyszert fejlesztettek ki, amely az Alzheimer-kór kezelésére alkalmas, de képes serkenteni a fogat új dentin létrehozására, mellyel a nagyobb fogszuvasodások helyrehozhatók.
 
A fogak a kisebb károsodott területekkel ma már meg tudnak küzdeni, ugyanezen folyamat használatával, ám ha az üregek túl naggyá válnak, a fogorvos kénytelen mesterséges tömést tenni a fogba, ellenkező esetben a fog könnyen „eleshet”.
 
Idővel a fogtömések száma is csökkenhet az új módszerrel
Idővel a fogtömések száma is csökkenhet az új módszerrel
 
Paul Sharpe professzor, a Scientific Reports vezető szerzője elmondta: megközelítésünk egyszerűsége ideálisnak tűnik olyan klinikai fogorvosi termék létrehozására, mely természetes módon kezeli a nagyobb szuvasodásokat – védve a fog belsejét és visszaállítva a dentint.
 
„Ráadásul, olyan gyógyszert alkalmazva, melyet klinikai kísérletekben már teszteltek az Alzheimer-kór kapcsán, valós lehetőséget ad ahhoz, hogy e kezelést gyorsan be is vezethessük” – fogalmazott a szakember.
 
Ha egy fog károsodott vagy fertőzött, a lágy belső rész jobban ki van téve mindennek, így még egy fertőzés kockázata is fennáll. Ha ez megtörténik, a dentin szilárd sávja megkísérli áthidalni a rést és lezárni a belső részt.
 
A kutatók azonban rájöttek, hogy a természetes önjavító folyamat felgyorsul, ha az illetőnél Tideglusib gyógyszert használnak.
 
Korábban ezt a készítményt számos neurológiai rendellenesség esetén tesztelték, beleértve az Alzheimer-kórt.
 
Az őssejtek stimulálásával működik, s képes új dentint létrehozni. A hatóanyagot és a glikogén-szintáz-kináz nevű anyagot a kollagénből készült, biológiailag lebontható szivacsra helyezték a fogban. Miután a szivacs lebomlott, dentin váltotta fel, teljes, természetes javulás következett be a KCL közleménye szerint.
 
A kutatók szerint a gyógyszer potenciálisan csökkentheti a fogtömések szükségességét.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.