2011. 10. 28. - 06:00

A Jézus-diéta – azt edd, amit találsz!

A Jézus-diéta – azt edd, amit találsz!
Jézus és tanítványai egészen egyszerű ételeken éltek. Kenyér, gabonafélék, zöldségek, nagyritkán hal szolgált étkeik alapanyagául. A fogásokat főleg tiszta vízzel öblítették le, illetve néhanap vörösborral.
A Jézus-diéta – azt edd, amit találsz!Jézus nem fektetett különösebb hangsúlyt az étkezésre. Arra figyelmeztette tanítványait is, azt egyék, amit éppen találnak. Ez pedig gyakran nyers étel lehetett. Leginkább zöldségek, babfélék, lencse, borsó – egy kis kenyérrel. Az arrafelé termő gyümölcsöket is ették természetesen. Húst csak egészen különleges alkalmakkor fogyasztottak, leginkább bárányt, marhát. Ezek mellett tojás, joghurt, méz, csirke és hal is lehet a Jézus-diéta része.
Mit?

Jézus és tanítványai egészen egyszerű ételeken éltek. Kenyér, gabonafélék, zöldségek, nagyritkán hal szolgált étkeik alapanyagául. A fogásokat főleg tiszta vízzel öblítették le, illetve néhanap vörösborral.

Jézus nem fektetett különösebb hangsúlyt az étkezésre. Arra figyelmeztette tanítványait is, azt egyék, amit éppen találnak. Ez pedig gyakran nyers étel lehetett. Leginkább zöldségek, babfélék, lencse, borsó – egy kis kenyérrel. Az arrafelé termő gyümölcsöket is ették természetesen. Húst csak egészen különleges alkalmakkor fogyasztottak, leginkább bárányt, marhát. Ezek mellett tojás, joghurt, méz, csirke és hal is lehet a Jézus-diéta része.A Jézus-diéta – azt edd, amit találsz!

Mennyit?

Természetesen a diéta fontos része a megfelelő mennyiség és az arányok.
Jézus azt mondja, napi átlagban legalább egy mina mennyiségű ételt kell fogyasztani, de sohasem többet két minánál. Egy mina nagyjából négy csészényi étel egy átlagos férfiember, valamivel kevesebb a nők és a gyerekek számára. Egy metrikus űrmértékre lefordítva valamivel több mint 20 deka száraz gabonaféle, és ugyanennyi gramm száraz hüvelyes naponta. Mindegyik kétszeresére dagad elkészítés közben. Ezt kiegészíti még 20-20 deka friss zöldség-gyümölcs és nyers vagy főtt gumós növények.

A gabonaadag egynegyedét képezhetik magvak vagy olajuk (pl. napraforgó), a hüvelyesek negyede pedig lehet valamilyen mogyoró vagy dió.

A nem teljesen vegetáriánusok ennek a mennyiségnek egy részét néha nyugodtan kiválthatják kevés roston sült hallal, szárnyassal, sovány marhával vagy báránnyal.

Ezt eheti: árpa, búza, kukorica, rizs, köles, zab, rozs, szezámmag, napraforgómag, lóbab, borsó, lencse, földimogyoró, szójabab, fekete bab, vesebab, mungóbab, lima bab, babból készült ételalapanyagok (pl. tofu, mizó, szójaszósz), mandula, pekándió, zöldségek, gyümölcsök, fokhagyma, vöröshagyma, répák, burgonya.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.