2011. 07. 02. - 22:12
A szervezet miért ragaszkodik a zsírpárnákhoz?
A sav-bázis egyensúly manapság divatos téma, sok helyen és sok mindent lehet olvasni róla. Most kicsit más szemszögből szeretném a figyelmet felhívni arra, hogy rossz szokásainkkal hogyan tudjuk konzerválni magunkon a felesleges zsírpárnákat és hogyan mozdíthatjuk elő a hajhullást....
A sav-bázis egyensúly manapság divatos téma, sok helyen és sok mindent lehet olvasni róla. Most kicsit más szemszögből szeretném a figyelmet felhívni arra, hogy rossz szokásainkkal hogyan tudjuk konzerválni magunkon a felesleges zsírpárnákat és hogyan mozdíthatjuk elő a hajhullást....
Az egészséges szervezetben a sav-bázis egyensúly mindaddig fennáll, amíg valamilyen komoly betegség nem lép föl (pl. súlyos cukorbetegség, vese-problémák, vagy légzőszervi betegség) - vagyis az egészséges szervezet folyadékaiban a pH-t (a hidrogénion koncentrációt) az adott környezetnek megfelelő értéken tartja. Ez az érték különböző, de az adott környezetben a kémhatás szigorúan meghatározott értékek között mozoghat.
A vér pH-ja meglehetősen stabil (7,35-7,4) - azaz ebből az értékből nehéz lenne az egyensúly megbomlására következtetni. A gyomorban már erősen savas a közeg, az epében erősen lúgos, majd a bél további szakaszaiban - az emésztés hatékonyságának függvényében és a bélbaktériumok tevékenységének megfelelően - a táplálék feldolgozása gyengén lúgos vagy semleges közegben történik. Ennek a pH értéknek a beállítását a mellékpajzsmirigy hormonja végzi - mely ha túl savas - akkor a csontok bázistartalékaihoz nyúl és a közömbösítéshez onnan von ki kálciumot (csontritkulás veszélye).
Ha a sejtekben nem termelődik elegendő energia - vagyis nem a sejtlégzés segítségével állítja elő az energiahordozó ATP-ét, hanem pl. erjedéssel - akkor ezzel jelentős mennyiségű sav keletkezik a szövetekben. A pH érték emelkedése tehát tükrözi a sejtek energiatermelő képességét! Ez a folyamat azért is káros, mert a savasodás károsítja a vörösvértesteket is, amelyek elveszítik rugalmasságukat és nem tudnak a sejtekhez jutni, mert eltömik a kapillárisokat. Így természetesen sokkal nehezebb az egészséges sejtlégzést és oxigénellátottságot fenntartani - ami kedvez az erjedéses folyamatok fenntartásának.
Hogyan keletkeznek savak a szervezetben?
• Az anyagcsere folyamatokból (húgysav, szénsav, tejsav, ecetsav, sósav)
• Helytelen táplálkozással (túl sok fehérje, alkohol, telített zsírok fogyasztása)
• Dohányzással
• Kémiai anyagokat tartalmazó gyógyszerekből
• Környezetből a szervezetbe kerülő anyagokból
• Kevesen gondolnak arra, hogy pl. a stressz és a negatív gondolkodásmód, a pszichés problémák is jelentősen hozzájárulnak a savasodáshoz!
Addig, amíg a vér pufferrendszere (szódabikarbóna) egyensúlyban tudja tartani a hidrogénion koncentrációt, addig nincs különösebb gond. De ha ez kimerül, kénytelen a szervezet biztonságos helyen "elraktározni" a fölösleget, így kerül a kötöszövetbe.
Forrás: www.fogyokura-tipp.blog.hu
Memo
Az egészséges szervezetben a sav-bázis egyensúly mindaddig fennáll, amíg valamilyen komoly betegség nem lép föl (pl. súlyos cukorbetegség, vese-problémák, vagy légzőszervi betegség) - vagyis az egészséges szervezet folyadékaiban a pH-t (a hidrogénion koncentrációt) az adott környezetnek megfelelő értéken tartja. Ez az érték különböző, de az adott környezetben a kémhatás szigorúan meghatározott értékek között mozoghat.
A vér pH-ja meglehetősen stabil (7,35-7,4) - azaz ebből az értékből nehéz lenne az egyensúly megbomlására következtetni. A gyomorban már erősen savas a közeg, az epében erősen lúgos, majd a bél további szakaszaiban - az emésztés hatékonyságának függvényében és a bélbaktériumok tevékenységének megfelelően - a táplálék feldolgozása gyengén lúgos vagy semleges közegben történik. Ennek a pH értéknek a beállítását a mellékpajzsmirigy hormonja végzi - mely ha túl savas - akkor a csontok bázistartalékaihoz nyúl és a közömbösítéshez onnan von ki kálciumot (csontritkulás veszélye).
Ha a sejtekben nem termelődik elegendő energia - vagyis nem a sejtlégzés segítségével állítja elő az energiahordozó ATP-ét, hanem pl. erjedéssel - akkor ezzel jelentős mennyiségű sav keletkezik a szövetekben. A pH érték emelkedése tehát tükrözi a sejtek energiatermelő képességét! Ez a folyamat azért is káros, mert a savasodás károsítja a vörösvértesteket is, amelyek elveszítik rugalmasságukat és nem tudnak a sejtekhez jutni, mert eltömik a kapillárisokat. Így természetesen sokkal nehezebb az egészséges sejtlégzést és oxigénellátottságot fenntartani - ami kedvez az erjedéses folyamatok fenntartásának.
Hogyan keletkeznek savak a szervezetben?
• Az anyagcsere folyamatokból (húgysav, szénsav, tejsav, ecetsav, sósav)
• Helytelen táplálkozással (túl sok fehérje, alkohol, telített zsírok fogyasztása)
• Dohányzással
• Kémiai anyagokat tartalmazó gyógyszerekből
• Környezetből a szervezetbe kerülő anyagokból
• Kevesen gondolnak arra, hogy pl. a stressz és a negatív gondolkodásmód, a pszichés problémák is jelentősen hozzájárulnak a savasodáshoz!
Addig, amíg a vér pufferrendszere (szódabikarbóna) egyensúlyban tudja tartani a hidrogénion koncentrációt, addig nincs különösebb gond. De ha ez kimerül, kénytelen a szervezet biztonságos helyen "elraktározni" a fölösleget, így kerül a kötöszövetbe.
Forrás: www.fogyokura-tipp.blog.hu
Memo