2018. 08. 29. - 10:00

Miért kezdték el szőrteleníteni magukat a nők?

Miért kezdték el szőrteleníteni magukat a nők?

A testszőr egyike azoknak a dolgoknak, amelyekről manapság keveset beszélünk. Napjainkban nők és férfiak egyaránt leszőrtelenítik magukat, gyakorlatilag már a testük minden részén. De hogyan kezdődött ez az egész?

Manapság nem kérdés, hogy a nők jó része borotválja magát, teste minden pontján. Nemcsak a lábakat, karokat, hónaljat szőrtelenítik, hanem a bikini vonalat, sőt az alkart is.
 
A hölgyek 88 százaléka 18-24 év között minden szőrt eltávolít magáról, a Journal of Sexual Medicine szaklap felmérése szerint. Sőt a nők 60 százaléka olykor vagy állandóan az intim területét is leszőrteleníti.
 
A nők nagy része tehát teljes mértékben meg akar szabadulni a szőrétől. A kérdés az, miért?
 
Sokat kellett várni az évszázadok során az első igazi borotvára
Sokat kellett várni az évszázadok során az első igazi borotvára
 
Többségük azért, mert tisztábbnak érzi magát, mert úgy véli, nevetségesnek tűnne, ha nem szőrtelenítene, vagy mert a férfiaknak jobban tetszik a szőrmentesség.
 
Honnan ered azonban az a szokás?
 
A szőrtelenítés, bármilyen hihetetlen, már az ősi Egyiptomban divat volt. A hölgyek elsődleges dolognak tartották, hogy megszabaduljanak a szőrtől, beleértve a hajukat is. Mivel borotva nem létezett, habköveket, csipeszeket, méhviaszt használtak, vagy cukoralapú viaszokat.
 
A Római Birodalomban is „civilizálatlannak” tartották a testszőrzetet. A gazdag nők különösen el kellett hogy távolítsák szőrzetüket, s ebben az időben már kezdetleges borotvával is rendelkeztek, de a csipesz, krém és kő alkalmazása is alternatíva volt.
 
Az 1660-as években, I. Erzsébet idejében már odáig terjedt a szokás, hogy a szemöldököket is kiszedték. Az eljáráshoz dióolajat, illetve olyan kötéseket alkalmaztak, amelyet ammóniába vagy ecetbe áztattak. Vagyis konkrét kíméletesebb megoldás akkor sem volt az eltávolításra.
 
Az 1700-as években már megjelent az első borotva, férfiak számára (s persze a nők is alkalmazták).
 
Vagyis, további 215 évbe telt, mire megjelent a professzionális borotva. 1915-ben jött létre a Decolletée Milady Gillette-modell, s az 1900-as évek eleji plakátokon feltűntek a sima, szőrtelen karok, amit korábban nem lehetett látni a médiában.
 
Ma már szinte minden nő használja a szakszerű borotvát
Ma már szinte minden nő használja a szakszerű borotvát
 
Az 1930-as évektől egyre több szőreltávolító módszert fejlesztettek ki, köztük olyakor mérgező hatású krémet is, amelynek mellékhatásai akár halállal is jártak.
 
Az 1940-es években azonban már megjelent az elektromos borotva, majd 1950-ben, amikoris a bikinik egyre nagyobb népszerűségre tettek szert, a borotva a legsikeresebb szőreltávolító megoldássá lépett elő.
 
Ehhez csatlakozott az 1960-as években a szőrtelenítő viasz, majd később a lézeres szőreltávolítás.
 
B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.