2023. 12. 07. - 08:30

A házimacskák mondanivalójának megfejtését is mesterséges intelligencia segítheti

A házimacskák mondanivalójának megfejtését is mesterséges intelligencia segítheti

A cicák több száz arckifejezést használnak, hogy kapcsolatba lépjenek társaikkal – mutatott rá egy tanulmány. Hamarosan mesterséges intelligencia segíthet megfejteni, mit „mondanak”.

Több száz arckifejezéssel kommunikálnak egymással a macskák – állapította meg nemrégiben egy tanulmány.
 
Két kutató - Brittany Florkiewicz, a Lyon College pszichológiai adjunktusa és Lauren Scott, a Kansasi Egyetem Orvostudományi Központjának orvostanhallgatója – közösen fedezte fel, hogy a házimacskáknak több száz arckifejezésük van, amelyeket akkor használnak, amikor más macskákkal érintkeznek.
 
A Behavioral Processes folyóiratban közölt tanulmányukban rögzítették és elemezték nagyszámú háziasított házimacska arckifejezését, amelyek macskakávézóban éltek Los Angelesben.
 
Sokan tartják szenvtelennek és antiszociálisnak a cicákat, ami a szakértők szerint indokolatlan lehet – kiderült ugyanis, hogy a macskák 276 különböző arckifejezést mutatnak, ami más fajokhoz képest meglehetősen magas szám. Az emberekre például csak 44 jellemző.
 
A házimacskák mondanivalójának megfejtését is mesterséges intelligencia segítheti
A házimacskák mondanivalójának megfejtését is mesterséges intelligencia segítheti
 
Figyelembe véve, hogy kevés kutatás született eddig a házimacska arckifejezéseivel kapcsolatban, a kutatók úgy döntöttek, saját maguk végeznek el néhányat. A vizsgálat idején mindketten Los Angelesben éltek, a CatCafé Lounge néven ismert intézmény közelében – ezen a helyen az emberek nagyszámú örökbe fogadható macskával találkozhatnak. Vizsgálatuk idején megjegyezték, hogy a kávézó körülbelül 50 macskának ad otthont.
 
Egy éven keresztül rendszeresen meglátogatták a kávézót, zárás után, amikor más ember már nem volt bent. Minden alkalommal felvették a macskák arckifejezését, amint kapcsolatba léptek egymással.
 
Összességében 194 percnyi ilyen interakciót rögzítettek. Ezután tanulmányozták a videón rögzített arckifejezéseket és minden egyedi kifejezéshez kódnevet adtak. Kizárták azokat a kifejezéseket is, amelyek nyilvánvalóan nem kommunikatívak, mint például a rágás, ásítás és az egyszerű légzés.
 
Rámutattak, hogy a macskák 276 egyedi arckifejezést tudnak produkálni. Azt is megállapították, hogy az ilyen megnyilvánulások 45 százakéka barátságos természetű, 37 százalékuk egyértelműen agressziót mutatott. A további 18 százalék valahol a kettő közé esett.
 
A kutatók nem tudták azonosítani, hogy a macskák milyen üzeneteket kommunikáltak számos megnyilvánulásukkal – ez szerintük további vizsgálatot igényelhet.
 
A Lincoln Egyetem professzora, Daniel Mills szerint abban, mit akarnak üzenni az állatok nekünk, mesterséges intelligencia segíthet eligazodni.
 
Florkiewicz és Scott tanulmánya Mills véleménye szerint rámutatott arra, mennyire összetett a cicák arcjátéka, s ennem megfejtésében a technológia lehet segítségünkre.
 
A mesterséges intelligencia igen jól osztályoz képeket, ez igen hasznos lehet az arckifejezések jelentésének kiderítésében is – mondta. Az MI megtanítható egyes jellemzők azonosítására – ilyen lehet az állat fülének pozíciója is -, de a mesterséges intelligenciára rábízható az is, hogy maga találjon ki szabályokat az osztályozáshoz.
 
Az MI ki tudná elemi azon szabályokat, amelyeket alkalmaz az adathalmazok megkülönböztetésére, s ez a szakemberek számára megmutathatné, hol keressék a megfelelőbb módot bizonyos kifejezések megkülönböztetésére.
 
Daniel Mills szerint bizonyos állapotokat a mesterséges intelligencia segíthet azonosítani az állatok pofáján, amely jóllétük szempontjából lényeges.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.