2023. 10. 30. - 11:50

Lépcsőt is mászik a négykerekű, sokoldalú robot

Lépcsőt is mászik a négykerekű, sokoldalú robot

Úgy fest, akár egy robotkutya, azonban meglehetősen fejlett képességekkel rendelkezik – még lépcsőt is mászik, ha kell.

Sokféle robot látott már napvilágot az utóbbi években, s most megérkezett a lépcsőmászó is. A kínai Sencsenben készült, a LimX Dynamics cég gyártotta le W1 néven.
 
Hasonlít a robotkutyára, de lábain kerekek is találhatók. Elsősorban a logisztikában, valamint az általánosan az iparban használható, meghökkentő mobilitásával azonban igencsak kapós lehet számos területen.
 
Lépcsőt is mászik a négykerekű, sokoldalú robot
Lépcsőt is mászik a négykerekű, sokoldalú robot
 
Megalkotói a LimX Dynamics Motion Intelligence technológiát használták, ez szolgál alapul a W1 érzékelési és mozgásvezérlő algoritmusoknak, melyekhez saját fejlesztésű aktuátor társul.
 
A robot egyenetlen talajon is képes kiválóan szinkronizálni a lábak és kerekek mozgását. Így a szintkülönbség, a szűk hely, a lejtő és az emelkedő, s természetesen a lépcsők sem okoznak gondot a számára.
 
A mozgásokat visszafelé tolatva is képes végrehajtani, miközben a sebességén sem változtat.
 
 
 
 
Kerekei segítségével ráadásul nemcsak stabilabb és kifinomultabb a mozgása, hanem gyorsabban meg is tud állni, ha szükséges. A fékezés mellett a kerekek hátramenetbe kapcsolnak, így a robot nem ütközik neki véletlenül sem embernek, sem tárgynak.
 
Mivel valós idejű terepérzékeléssel rendelkezik, a W1 robot az említett előnyeivel bármilyen terepen jól boldogul.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.