2009. 11. 23. - 15:18

Adventi kalácskoszorú

Karácsonyt megelőző négy héten át, minden vasárnap egy gyertyagyújtással ünnepeljük Adventet. A szó, a latin "adventus Domini" kifejezésből ered.
Mai receptünk is ehhez a hagyományhoz kapcsolódik. Az Adventi kalácskoszorú elkészítését részletezzük mai írásunkban.


Hozzávalók:
  • 12 dkg cukor
  • 40 dkg liszt
  • 1 dl olaj
  • 1 kiskanálnyi mézeskalácsfűszer
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • 10 dkg durvára vágott dió
  • 20 dkg aszalt gyümölcs

A kalács tetejére a következők kellenek:
  • 1/2 dl tej
  • 4-5 szem mandula
  • 1 evőkanál szezámmag
  • kevéske rum
  • 2 evőkanál lekvár
  • 15 dkg marcipánmassza

Elkészítése:

Az olajat, az egész tojást, a cukrot, és a mézeskalácsfűszert összeöntjük az összemorzsolt túróval, s ehhez hozzáöntjük a sütőporral elkevert lisztet is. Ezt jól összedolgozzuk, és az (apróra vágott) aszalt gyümölcsöket, a diót is belekeverjük. pluszba Tésztáját kettévágjuk, és hosszú rudat sodrunk/formálunk belőle. Ezután nincs más dolgunk, mint összetekerni, és koszorú alakúra formázni. Mielőtt a sütőbe tennénk, tejjel kenjük le, valamint szezámmagot is szórjunk rá! A sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük bele, s fél óra alatt szép pirosra sütjük. Fontos! Ha kihűlt a tészta, még egy nagyon fontos lépés van: rumos lekvárral kell bekennünk, hogy fényes legyen. A díszítő gyertyákat pótolhatjuk marcipánból készült gyertyákkal is!


Bogi


Étterem Online - www.etterem.us

Szólj hozzá a fórumon!

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.