Bazsalikomos paradicsomleves, a téli hideg ellen
Nem meglepő, hogy a téli hidegben leginkább meleg ételekre, tartalmas levesekre vágyunk. Aki szereti a paradicsomlevest, annak kiváló fogás lesz egyik, ínycsiklandó változata is, amely bazsalikommal készül.
Bár van, aki télen is megkockáztat egy-egy finom jégkrémet, érthető, hogy a hideg időben inkább meleg ételekre vágyik a szervezetünk. Különösen nagy szerepük van ilyenkor a finom leveseknek, főleg, ha kellően tartalmasak is – s olyan hozzávalókkal készülnek, melyek kifejezetten előnyösek a hűvös időben, védenek a megfázástól.
Ízletes és hasznos a bazsalikomos paradicsomleves is. Lássuk, hogyan készül.
A bazsalikomos paradicsomleves állagát turmixolással érjük el
Hozzávalók:
1 evőkanál vaj; 1 evőkanál olívaolaj; 1 közepes hagyma, apróra vágva; 1 teáskanál só; 1 csipetnyi chilipehely; 1 gerezd fokhagyma, összezúzva; paradicsom (kb. egy konzervnyi adag); 1 csésze csirke- vagy zöldségleves; ¼ teáskanál feketebors; fél teáskanál balzsamecet; fél csésze tejszín; ¼ csésze bazsalikom, összevágva.
Elkészítés:
Egy közepes méretű serpenyőben tegyük fel a tűzhelyre (közepes hőfokra) a vajat és az olajat. Ha a vaj megolvadt, adjuk hozzá a hagymát, sózzuk meg és főzzük, míg a hagyma teljesen meg nem puhult.
Rakjuk a serpenyőbe a chili pelyheket, a fokhagymát, majd főzzük további 5 percet.
Növeljük kissé a hőfokot, a paradicsomot (levével együtt) öntsünk a serpenyőbe. Főzzük a keveréket még 10 percig. A paradicsomot nyomkodjuk is kissé össze egy kanál hátuljával.
Adjuk a zöldség- vagy csirkelevest, a feketeborsot, a balzsamecetet is a leveshez, majd főzzük tovább, amíg a paradicsomok teljesen szét nem főnek.
Végül szórjuk meg bazsalikommal a paradicsomlevest
Vegyük le a serpenyőt a tűzről és turmixgép segítségével pürésítsük a levest.
Ha kész, alacsony hőfokra tegyük még vissza egy lábasba és adjuk hozzá a tejszínt is. Fűszerezzük még, ha szükséges.
Végül keverjük bele a vágott bazsalikomot is!
Tehetünk félre belőle, hogy tálaláskor díszíthessük vele a levest.
B.A.