Komfortétel: banános-krémsajtos kenyér
Téli estéken különösen kellemes tud lenni egy finom, krémsajttal és banánnal töltött sütemény! Lássuk, mivel lepjük meg ma magunkat!
Meleg időben jellemzően könnyed édességekre vágyunk, a hűvös időben azonban szívesebben kóstoljuk meg a gyümölcsös kenyereket, mézeskalácsokat. Lássuk a mennyei banános-krémsajtos kenyér elkészítésének rejtelmeit!
Hozzávalók:
1 csésze mindenre jó liszt; fél teáskanál sütőpor; fél teáskanál szódabikarbóna; negyed teáskanál só; 1 csészényi összetört, nagyon érett banán (kb. 2 nagyobb banánból); 1 nagy tojás; negyed csésze finomított cukor; fél csésze barnacukor; negyed csésze tejföl; negyed csésze kókuszolaj, olvasztva; 2 teáskanál vanília kivonat.
A krémsajtot második rétegként kenjük a tésztára
Sajtkrémes töltelék:
1 nagy tojás; krémsajt, lágy formában; 2 evőkanál finomított cukor; 3 evőkanál mindenre jó liszt.
Melegítsük elő a sütőt kb. 175 fokra. Egy serpenyőt olajozzunk ki (spray-jel a legjobb), vagy zsírozzuk ki, majd hintsük meg liszttel.
Készítsük el a tésztát: egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót.
Egy másik tálban törjük össze a banánt. Adjuk a tojásokat hozzá és vegyítsük jól össze.
Adagoljuk hozzá a cukrokat, kókuszolajat, tejfölt, vanília kivonatot és a banán mixet. Keverjük össze.
Adjuk a banános mixet a liszteshez, majd kézi mixerrel, spatulával vagy kanállal vegyítsük össze. Nem kell újra keverni, hagyjuk állni egy kicsit.
A krémsajt töltelék elkészítése: egy nagy tálban a krémsajtot, tojást és a finomított cukrot a liszttel keverjük, majd kézi mixerrel dolgozzuk össze.
Mutatós és nagyon ízletes az elkészült banános-krémsajtos kenyér
Töltsük meg a tepsit – kb. 2/3-át – a banános kenyértésztával. A tetejét kissé nyomjuk meg spatulával, töltsük ki a sarkakat is.
A tetejére öntsük rá a krémsajtot, de a tészta szélén hagyjunk egy kis helyet.
Süssük 30 percig a banánoskenyeret. 30 perc után csökkentsük a hőt, s süssük még 20 percet a süteményt, amíg a teteje aranyszínűvé nem válik. Ellenőrizzük egy fogvájóval a tészta minőségét: ha beleszúrjuk és tisztán kihúzható, megsült a tészta.
B.A.