Nyárias vacsora: cukkinis ricotta
Nyárias, mégis telítő, zöldséges finomságra vágyunk? Készítsük el a cukkinis ricottát, amely ebédre, vacsorára és vendégvárónak is kitűnő lehet.
Gyorsan elkészíthető, finom, mégis egészséges ételt szeretnénk? Süssük meg vacsorára vagy ebédre a cukkinis ricottát, amely kevés liszttel és sok-sok zöldséggel, valamint olívaolajjal készül.
Hozzávalók:
1 és fél csésze mindenre jó liszt, elválasztva; fél teáskanál kóser só; ¾ csésze sótlan vaj; 3 evőkanál jeges víz.
Cukkinis ricotta - a zöldségre hajtsuk rá a tésztát
Töltelék: 1 kisméretű cukkini; 1 kisméretű, görbe nyakú tök; ¾ teáskanál kóser só; 1 evőkanál olívaolaj; 1 teáskanál friss citrom héja; fél csésze ricotta, papírtörlővel kissé megszárítva; fél csésze reszelt parmezán; ¼ csésze mozzarella, 1 teáskanál friss kakukkfű levél; 1 tojás sárgája, 1 teáskanál tejjel keverve.
Hogy készül?
Kéreg: egy mixerben keverjük össze az 1 csésze lisztet, sót és a vajat. Álljanak kellően össze. Majd adjuk hozzá a maradék lisztet is, és mixeljük csak annyi ideig, hogy a tészta jól összevegyüljön.
Tegyük a tésztát egy nagy tálba. Adjuk hozzá a jeges vizet és hajtogassuk labda formájúra. Ezután csavarjuk a tésztát műanyag fóliába és tegyük a fagyasztóba 2 órára.
Mielőtt használjuk, 5-10 percig hagyjuk állni a tésztát szobahőmérsékleten.
Melegítsük előre a sütőt (200 fokra).
A cukkinit és a tököt vágjuk vékony, egyforma szeletekre. Csepegtessük le őket, kissé szárítgassuk meg papírtörlővel. Ezután szórjuk meg őket sóval.
A cukkinis ricotta akkor kész, ha aranybarnára sül
Keverjük össze az olívaolajat és a citromhéjat. Egy kis tálban kombináljuk egymással a ricottát, parmezánt, mozzarellát, a kakukkfüvet, illetve 1 teáskanálnyit az hagymás-citromos-olajos mixből.
Az előkészített tésztát simítsuk ki sodrófával, majd oszlassuk el rajta a sajtos mixet – a tészta szélén hagyjunk helyet. A sajtos keverékre ezután körben rakjuk rá a tök- és a cukkini darabokat. Kenjük meg őket a hagymás-citromos-olívaolajos keverékkel.
Végül hajtogassuk be a tészta széleit, így a töltelék fog csak látszani középen. A tésztát kenjük meg tojás sárgájával.
Tegyük be a sütőbe az ételt és süssük 40-45 percig, amíg a szélek aranybarnák nem lesznek és a zöldségek is elkezdenek barnulni.
Jó étvágyat hozzá!