2017. 01. 02. - 13:20

Roppanós, bacon-ös burgonya szeletek

Roppanós, bacon-ös burgonya szeletek

Egyszerű, finom és könnyen elkészíthető falatokra vágyunk? Ünnepek után jól fog esni a „felturbózott” bacon-ös krumpli, amely akár egy esti filmhez is jól jöhet.

A több napig tartó ünneplés után nincs túl nagy kedvünk sütni-főzni. Örülünk ilyenkor az olyan, gyorsan elkészíthető fogásoknak, amelyek telítenek, ízletesek, de nem telik sok időbe, mire megkóstolhatjuk őket.

A ropogós, szalonnás burgonya szeleteket bármikor kisüthetjük, s nem is kell hozzájuk túl sok minden. Lássuk, hogyan készülnek.

A roppanós burgonyaszeleteket előbb süssük a sütőben

A roppanós burgonyaszeleteket előbb süssük a sütőben

Hozzávalók:

Kb. 230 gramm bacon; 3 nagy darab krumpli, kb. 1,8 liter víz; 2 és fél evőkanál só, plusz 1 teáskanál só, külön; 1 teáskanál feketebors; 1 csésze lereszelt cheddar sajt; tejföl (ha kell); 3 zöldhagyma vagy egy maroknyi metélőhagyma.

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Fektessünk a tepsibe sütőpapírt. Helyezzük rá a bacon szeleteket, majd süssük őket a sütőben kb. 15-20 percen át, hogy szépen megbarnuljanak és ropogóssá váljanak. Míg sülnek, mossuk meg a burgonyát és vágjuk őket szeletekre.

A megsült bacon-t tegyük egy papírtörlővel bélelt tányérra, hogy lecsöpögtessük. Hagyjunk néhány evőkanálnyi zsírt a tepsiben, hogy a burgonyaszeleteket megsüthessük rajta.

A bacon-t vágjuk további darabokra és tegyük félre.

A burgonyákat szórjuk meg a sült baconnel és sajttal

A burgonyákat szórjuk meg a sült baconnel és sajttal

Egy nagyobb tálban keverjük össze a vizet és a 2 és fél evőkanál sót, keverjük, amíg a só fel nem oldódik.

Helyezzük a krumplikat a sós vízbe és magas hőfokon forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt és főzzük a tepsiben a szeleteket 5-10 percig. Ha megfőttek, csöpögtessük le alaposan, s helyezzük a bélelt és még zsiradékos tepsibe. Legjobb, ha egymással párhuzamos sorokba rakosgatjuk őket. Sózzuk és borsozzuk meg.

Süssük a burgonyákat kb. 15 percig, majd fordítsuk meg őket és a másik oldalukat is jó süssük meg, 15 percen át – amíg ropogóssá nem válnak.

Ínycsiklandó látvány a kisült, kész roppanós burgonya

Ínycsiklandó látvány a kisült, kész roppanós burgonya

Ha szépek és roppanósak, vegyük ki a sütőből őket és hintsük meg sok sajttal. A felaprított és jól megsült bacont is szórjuk rájuk, majd süssük tovább őket a sütőben 2-3 percig, míg a sajt meg nem olvad.

Végül hagyjuk kissé hűlni a burgonyaszeleteket, és öntsük le egy kis tejföllel, tejszínnel, szórjuk meg hagymával.

Jó étvágyat hozzá!

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.