Sült almalepényke - kicsit másképp
Olykor a klasszikus ünnepi ételeket is felülírhatjuk egy kicsit! A sült almalepény a zsidó karácsony egyik kedvenc édessége, amelyet azonban a hagyományos módszeren túl kissé másként is el lehet készíteni. Például őszies hangulattal fűszerezve!
Tradicionális ételeket mindenki készít karácsony közeledtével. A zsidók számára Hanukára az egyszerű és nagyon ízletes sült almalepény az egyik jellegzetes finomság, amely számos háztartásban az asztalra kerül.
Ahogy minden ünnepi étket, ezt is újra lehet „szabni” egy kicsit. De hogyan készítsük el?
Az almakarikákat először ki kell sütni
Hozzávalók:
2 csésze író, 2 nagy tojás, 4 evőkanál növényi olaj, 2 csésze liszt, ½ teáskanál finom só, 2 evőkanál cukor, 2 teáskanál sütőpor, 4 alma, 4 csésze olaj a sütéshez, valamint fahéjas cukor.
Elkészítése:
Egy nagyobb tálban keverjük össze a tejet, tojásokat és az olajat. Egy másikban a lisztet, sót, cukrot és a sütőport. Adjuk a száraz hozzávalókat a nedvesekhez és dolgozzuk őket össze.
Hámozzunk meg négy almát és vegyük ki a közepüket. Vágjuk őket kör alakú szeletekre.
Forraljuk fel az olajat a serpenyőben. Mártsuk az elkészített tésztába az almakarikákat, majd egyesével rakjuk őket az olajba. Az almakarikáknak addig kell sülni, amíg aranybarnává nem válnak mindkét oldalukon. Ez beletelhet pár percbe.
Végül megforgatjuk a még meleg almakarikákat fahéjas cukorban
Használjunk fogót, hogy a kisült karikákat kivegyük az olajból. Fektessük őket papírtörlőre, ami felitatja az olajat.
Ha mindet kisütöttük, a fogó segítségével forgassuk meg az almakarikákat fahéjas cukorban. A legegyszerűbb, ha előkészítjük a fahéjas cukrot egy tálban és tálalás előtt belemártjuk őket.
Jó étvágyat ehhez a finomsághoz!
B.A.