Receptek

Téli ízek: krémes csirkés-rizses leves

Téli ízek: krémes csirkés-rizses leves

A rizses leves tápláló és ízletes. Más összetevőkkel kiegészülve pedig különösen remek ízvilágot ad, ráadásul vitaminokkal, ásványi anyagokkal is telít bennünket. Lássuk az egyik meleg téli kedvencet!

A hideg időben elsősorban a meleg, tartalmas ételeket kedveljük. Ilyenkor esszük legszívesebben a leveseket is. A rizzsel kiegészített, csirkemellel készült levesek a legfinomabbak közé tartoznak, megfelelő ízesítéssel.

Lássuk, a krémes rizses-csirkés leves elkészítésének módját.

Hozzávalók:

1 csésze nem főtt rizs; Csirkemell, kis kockákra vágva; 2 teáskanál só, a további ízesítés végett egy kicsivel több is lehet; 1 és fél teáskanál fekete bors; 2 evőkanál olívaolaj; 4 evőkanál vaj. 1 csésze hagyma, felvagdosva; 1 csésze répa, felvagdosva; 1 csésze zeller, felvagdosva; 4-5 gerezd zúzott fokhagyma; 2 babérlevél; fél csésze mindenre jó liszt; 6 csésze csirkeleves; 1 csésze víz; 2 csésze tejszín; 2 evőkanál friss fűszernövény, szabadon választott (oregánó, zsálya, kakukkfű, tárkony, petrezselyem).

Rizses, csirkemelles, zöldséges leves - kitűnő téli meleg étel

Rizses, csirkemelles, zöldséges leves - kitűnő téli meleg étel

A rizst szűrjük le, amikor megfőtt – akkor jó, ha a vize már teljesen tiszta.
A csirkemelleket fűszerezzük meg 2 teáskanál sóval, borssal, majd hagyjuk állni.

Melegítsük fel az olajat és a vajat egy nagyobb térfogató fazékban, közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá a hagymát, répát, zellert és sózzuk meg. Főzzük a zöldségeket 2-3 percig, vagy amíg kissé meglágyulnak.

Adjuk a babérleveleket és a zúzott fokhagymát hozzá, főzzük 1 percen át, amíg illatossá nem válik.
A még meg nem főzött rizst rakjuk fazékba, keverjük össze az olajjal, hagyjuk, hogy a vaj beborítsa. Főzzük a rizst 2-3 percig, vagy amíg meg nem pirul kissé és illatos nem lesz.

A hőmérsékletet csökkentsük közepesre, a rizses mixre szórjunk lisztet, keverjük jól össze. 1-2 percig főzzük, a lényeg, hogy a liszt már ne legyen nyers, de ne barnuljon meg.

Adjuk lassan a csirkelevest és a vizet a fazék tartalmához, egyszerre csak kb. 2 csészényit, állandó kevergetés mellett. Forraljuk fel a mixet, majd pároljuk.

Ezután adjuk hozzá a kockákra vágott, fűszerezett csirkemelleket, keverjük meg és fedjük le. Főzzük 40 percen át, vagy amíg a rizs ízlésünk szerintire nem fő.

Majd vegyük le a fedőt, adjuk a leveshez a tejszínt és a vágott fűszereket. Kóstoljuk meg a levest, s sózzuk vagy fűszerezzük még, ha szükséges. Jó étvágyat hozzá!

B.A.

 

< >