Tökös muffin az utolsó őszies napokra
Mivel még egy kis ideig ősz van, ne hagyjuk ki a tökből készült finomságokat! Aki a tökös rétest már többször megsütötte hétvégén, az váltson tökkel és zabbal készült muffinra! Nem fogja megbánni.
A muffint sokféleképpen szeretjük, ám olykor igazán lelkesítő az évszaknak megfelelő módon elkészíteni. Felhasználhatjuk hozzá az ilyenkor legfinomabb gyümölcsöket vagy akár zöldségeket.
A tökös muffin az egyik kedvencünk lehet, s nemcsak akkor, amikor éppen hullanak a sárga falevelek!
A tökös muffin sütésre kész
Hozzávalók:
2 és ¼ csésze zabpehely; 1 csésze tökpüré; ¼ csésze mandulavaj; 2 tojás; ¼ csésze nem édes mandulatej; fél csésze sima juharszirup; 1 evőkanál vanília kivonat; 1 teáskanál sütőpor; fél teáskanál szódabikarbóna; fél teáskanál só; 1 teáskanál őrölt fahéj; ¼ teáskanál őrölt szerecsendió; 1/3 csésze sötét csokoládéchips; 1/3 csésze enyhén megpirított, apróra vágott pekándió vagy dió.
Melegítsük előre a sütőt, kb. 175 fokra. Készítsük elő a muffin sütőt, olajozzuk ki, vagy tegyük bele a papírból készült muffinformákat.
Egy élelmiszer robotgépbe rakjuk bele zabpelyhet, s addig forgassuk, amíg durva liszt állaga nem lesz. Hagyjuk állni.
Ezután a tökpürét, a mandulavajat, a tojásokat, a mandulatejet, a juharszirupot, az őrölt zabpelyhet, a sütőport, szódabikarbónát, sót, őrölt fahéjat és szerecsendiót is rakjuk bele a gépbe, s dolgozzuk össze őket.
Ínycsiklandóak a szépséges és finom tökös muffinok
Öntsük a tésztát a muffinformákba, mindegyiket csak ¾-éig töltsük meg. A muffin tésztát ezután szórjuk meg csokoládéchipsszel és pekándióval.
Süssük 20-24 percig őket, míg aranybarnák nem lesznek.
Hagyjuk kihűlni őket, mielőtt kivesszük a formákból!
Jó étvágyat hozzájuk!
B.A.