2013. 08. 31. - 08:00

Egészséges sütemények? Igen!

Egészséges sütemények? Igen!
A legtöbben úgy gondolják, hogy az egészséges és a sütemény szó egymást kizáró ellentét. Pedig igenis léteznek az édességeknek egészséges változatai is!

Gyümölcsös zabpelyhes torta (video forrása: www.youtube.com)

Bárki, aki fogyókúrába kezd, vagy akár csak megpróbál egészségesen élni, rögvest tiltólistára teszi a süteményeket és egyéb édességeket. Magas cukortartalma miatt úgy gondolják, hogy ezt nekik szigorúan nélkülözniük kell. Ám, mindenki tudja, hogy mindig azt kívánjuk a legjobban, ami tilos.

sütemény

A hagyományos sütemények rendkívül magas a cukor és zsírtartalma

De ha egy kicsit körülnézünk a cukrászdákban vagy az interneten, számos alternatív megoldást találhatunk magunknak, ha édesszájúak vagyunk. Már jó ideje figyelnek a cukorbetegekre, akik miatt főként fruktózzal vagy egyéb édesítőszerrel édesítik élelmiszereiket. Ma már lehet üzletekben kapni diabetikus süteményt, fagyit sőt, csokoládét is. A finomított cukor fruktózzal való helyettesítése kezdő lépésként megfelelő, hiszen az inzulinszintet nem dobja meg, de ezen édességek zsír és szénhidráttartalma még mindig nagyon magas.

diabetikus

A diabetikus termékek csak félmegoldások

A legmegfelelőbb alternatívák azok az egészséges sütemények, melyekben mind a cukor, a liszt és a zsiradék egészséges helyettesítése megoldott. Cukor helyett használhatunk természetes vagy mesterséges édesítőszereket is. Az eritrit és a stevia is kiválóan alkalmas sütéshez és főzéshez egyaránt, élettani hatásait tekintve pedig még jótékony hatással is vannak egészségünkre. Ezek helyettesítésével nem csak a kalóriát csökkenthetjük az elkészítendő süteményünkben, de a vércukorszintünket is egyensúlyban tarthatjuk. A finomított liszt helyettesíthető teljes kiőrlésű liszttel, zabliszttel, magliszttel vagy akár kókuszliszttel. A sütemények omlósságát adó vaj, olaj és egyéb zsiradék kiválóan helyettesíthető light margarinnal, hidegen sajtolt növényi olajokkal vagy kókuszkrémmel (cocomas).

teljes kiőrlésű

A legegészségesebb süteményeket magunk készíthetjük el

Szinte bármilyen süteményrecept átalakítható, ha a fent említett cseréket elvégezzük bennük. Interneten számos egészséges életmódot hirdető blogon találhatunk recepteket, melyek már eleve az egészséges hozzávalókkal vannak megalkotva. Elmondhatjuk tehát, hogy a legjobbat akkor teszünk magunkkal, ha mi magunk készítjük el édességeinket, egészséges hozzávalókkal és mindenféle mesterséges adalékanyag nélkül. Ezáltal tudni fogjuk pontosan, hogy miket tartalmaz az adott süteményünk és még olcsóbban is jövünk ki.
(SJ)

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.