2009. 11. 23. - 15:18
Adventi kalácskoszorú
Karácsonyt megelőző négy héten át, minden vasárnap egy gyertyagyújtással ünnepeljük Adventet. A szó, a latin "adventus Domini" kifejezésből ered.
Mai receptünk is ehhez a hagyományhoz kapcsolódik. Az Adventi kalácskoszorú elkészítését részletezzük mai írásunkban.
Hozzávalók:
- 12 dkg cukor
- 40 dkg liszt
- 1 dl olaj
- 1 kiskanálnyi mézeskalácsfűszer
- 1 csomag sütőpor
- 25 dkg túró
- 1 tojás
- 10 dkg durvára vágott dió
- 20 dkg aszalt gyümölcs
A kalács tetejére a következők kellenek:
- 1/2 dl tej
- 4-5 szem mandula
- 1 evőkanál szezámmag
- kevéske rum
- 2 evőkanál lekvár
- 15 dkg marcipánmassza
Elkészítése:
Az olajat, az egész tojást, a cukrot, és a mézeskalácsfűszert összeöntjük az összemorzsolt túróval, s ehhez hozzáöntjük a sütőporral elkevert lisztet is. Ezt jól összedolgozzuk, és az (apróra vágott) aszalt gyümölcsöket, a diót is belekeverjük. pluszba Tésztáját kettévágjuk, és hosszú rudat sodrunk/formálunk belőle. Ezután nincs más dolgunk, mint összetekerni, és koszorú alakúra formázni. Mielőtt a sütőbe tennénk, tejjel kenjük le, valamint szezámmagot is szórjunk rá! A sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük bele, s fél óra alatt szép pirosra sütjük. Fontos! Ha kihűlt a tészta, még egy nagyon fontos lépés van: rumos lekvárral kell bekennünk, hogy fényes legyen. A díszítő gyertyákat pótolhatjuk marcipánból készült gyertyákkal is!
Bogi
Étterem Online - www.etterem.us
Bogi
Étterem Online - www.etterem.us
Szólj hozzá a fórumon!