Szépségfogászat - Lézerfogászat

Kevésbé tapad a baktérium, ha ott a fluorid

Kevésbé tapad a baktérium, ha ott a fluorid

Tudjuk-e, miért olyan fontos a fluorid? Enélkül ma már nem árusítanak fogkrémet. Most megtudhatjuk, miként harcol a fogszuvasodás ellen.

Napjainkban mindenki számára természetes, hogy a fogkrémekben van fluorid. Német tudósok azonban most megfejtették, milyen módon is „dolgozik” ez a hasznos vegyület.

Azért van rá szükség, mert csökkenti a baktériumok képességét, hogy szorosan a fogakhoz tapadjanak, s ezáltal fogszuvasodást okozzanak. S ha a baktérium nem ragad annyira, könnyebb megszabadulni is tőle fogmosás és fogselymezés során.

A fogakat azzal védi a fluorid, hogy kevésbé tapadnak meg rajtuk a baktériumok

A fogakat azzal védi a fluorid, hogy kevésbé tapadnak meg rajtuk a baktériumok

Karin Jacobs és munkatársai arra jutottak, hogy noha fél évszázada tart a tudományos kutatás, több vita alakult már ki a fluorid kapcsán: miként csökkentik részecskéi a fogszuvasodás kockázatát.

Korábbi kutatások régen kikötötték, hogy a fluorid segít a fogzománc megszilárdításában, amely védi a fogat a savtól, melyet a szuvasodást okozó baktériumok termelnek.

Újabb tanulmányok szerint a fluorid behatol a fogba és megszilárdítja a zománc vékony rétegét, sokkal jobban, mint azt korábban gondolták – hitelt adva ezzel más elméleteknek is arról, hogyan működik a fluorid.

A Langumir szaklapban közzétett tanulmány tehát új bizonyítékot írt le arra vonatkozóan: a fluorid azáltal is kifejti hatását, hogy adhéziós hatást gyakorol a baktériumokra, melyek a fogakhoz tapadnak és szuvasodást okozó savat termelnek.

A tapasztalatokat mesterséges fogakról szerezték – amely kimutatta, hogy a fluorid csökkenti a baktériumok megtapadásának képességét, így könnyebb lemosni a baktériumokat nyállal, majd a fogmosással is – mondta el a szakember.

Kapcsolódó cikk:

Ha fáj a szuvas fog, már régen rossz

Megjavulhatnak a fogak maguktól?

Létezik megelőzési módszer fogszuvasodásra?

B.A.

Bölcsességfogak - mikor nem vesszük hasznukat?

Bölcsességfogak - mikor nem vesszük hasz...

A sorban a harmadik, valamint utolsó őrlőfogainkat nevezzük bölcsességfogaknak. A legtöbb embernél késői tizenéves-, illetve huszonéves korban alakulnak ki. Ám ...
Karnevál Szentendrén

Karnevál Szentendrén

Február utolsó hétvégéjén első alkalommal rendezik meg a több napos karnevált, ahol számos programmal várják az érdeklődőket.   
Pápai Joci a Dal győztese

Pápai Joci a Dal győztese

Szoros volt a verseny, de végül kiderült, hogy a magyar sztár fogja képviselni hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon.   
Folytatják az Agymenőket

Folytatják az Agymenőket

Bár felröppent a pletyka, miszerint a sorozat véget ér, most mégis úgy döntöttek, hogy újabb évadok lesznek.   
Szexi fotók készültek Kulcsár Edináról és párjáról

Szexi fotók készültek Kulcsár Edináról é...

A szépséges sztár úgy döntött készített egy fotósorozatot magáról, melyen kedvese, Csuti is szerepel.   
Divatos lakás: mi a menő 2017-ben külföldön?

Divatos lakás: mi a menő 2017-ben külföl...

A lakberendezési trendek évről-évre változnak, ám ez nem jelenti azt, hogy az esztendő kezdetével az ingatlantulajdonosok többsége váltáson kezd gondolkodni. Új...
Milyen illóolajjal növeszthetjük a hajunkat?

Milyen illóolajjal növeszthetjük a hajun...

A tincseket ápolni kell, hogy egészségesek, fényesek maradjanak, megőrizzék kellemes tapintásukat. Ennek érdekében szerencsére számos természetes módszert is be...
Keanu Reeves: Nekem már késő

Keanu Reeves: Nekem már késő

Nem vár túl sokat a jövőtől az 52 esztendős színész – legalábbis családot már biztosan nem szeretne. Úgy érzi, elment az idő már ehhez.
Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Talán furcsán hangzik, de nemcsak a saját magunknak vásárolt élelmiszerek címkéjét érdemes megnéznünk, hanem azét is, amit háziállatainknak szerzünk be. Nem min...
Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Adni jobb, mint kapni – tudományosan is!

Úgy tűnik, valóban igaz az állítás - mi több, a tudósok által bizonyított. Jelentős érzelmi előnyökkel jár az ajándékozás annak számára, aki a másiknak örömet s...
< >