2023. 08. 13. - 14:20

Péntektől rendezik a BOK csarnokban a 28. Magyar Kick-box Világkupát

Péntektől rendezik a BOK csarnokban a 28. Magyar Kick-box Világkupát
Június 16-18-án, péntektől vasárnapig rendezik a budapesti BOK Sportcsarnokban a 28. Magyar Kick-box Világkupát, amely az esztendő egyik legrangosabb eseményének ígérkezik, a 2028-as olimpiai részvételre hajtó sportágban. Utóbbi felé a kick-box jó úton jár, hiszen történetében első ízben ott lesz a nyári Európa Játékokon. Az Európai Olimpiai Bizottság égisze alá tartozó lengyelországi eseményre kilenc(!) magyar versenyző kvalifikált, akiktől érmek és aranyérem megszerzését is várja a Magyar Kick-box Szakszövetség vezetése.

2023 egyik legrangosabb kick-box versenye a budapesti vk

A budapesti az utóbbi években a WAKO világszervezet világkupa sorozatának egyik legnagyobbjává nőtte ki magát. A BOK Sportcsarnokban péntektől vasárnapig sorra kerülő 28. Magyar Kick-box Világkupán rekordlétszám, 43 ország több mint 2000 sportolója lép tatamira és száll ringbe.

Az idei verseny még inkább felértékelődött azzal, hogy elmaradt az írországi világkupa, így a tavaszi idényben négy helyett már csak három világkupa szerepel a WAKO versenynaptárában, amelyek közül várhatóan a budapesti lesz a legrangosabb. Ráadásul az ír mellett az osztrák vk jövője is bizonytalan, így jelen állás szerint jövőre megint csökken a tavaszi világkupák száma, ezért a magyarországi állomás presztízse még tovább nőhet.

"Nagyon készülünk, mert szeretnénk megmutatni a világnak, hogy mi képesek vagyunk a versenyrendezés területén is tartani a megszokott magas színvonalat, sőt, megpróbálunk még rátenni egy lapáttal" – mondta Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke.


Kondár Anna, Király István, Galambos Péter és Fésű Lajos a sajtótájékoztatón

A sportvezető hozzátette: az esemény javára szolgálhat, hogy közeleg a lengyelországi Európa Játékok és az oda kvalifikáltak számára a magyar világkupa főpróbaként szolgálhat, hogy lemérjék, hol tartanak a felkészülésben.

A BOK Sportcsarnokban a küzdelmek pénteken 10, szombaton és vasárnap pedig 9 órakor kezdődnek.

Európa Játékok – az olimpiai családban a kick-box

A kick-boxosok évtizedekig csak álmodozhattak az olimpiáról. Az álom azonban mostanra elérhető távolságba került. 2021-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság teljes jogú sportágnak fogadta el a kick-boxot. Ezt követően, az Egyesült Államokból útjára indult küzdősport bemutatkozhatott a 2022-es Világjátékokon: az alabamai Birminghamben pedig Boros Petra és Pálfi Viktória révén két magyar is jelen volt. Ugyancsak az USA ad otthont a 2028-as olimpiának, ahol a kick-box egyike a „shortlist”-en bennmaradt sportágaknak, amelyek közül néhány, a rendezők jóvoltából bekerülhet az ötkarikás programba.

Az olimpiai család egy rendezvényén ugyanakkor már idén júniusban ott lesz a kick-box. Az Európai Olimpiai Bizottság égisze alá tartozó, Krakkóban és agglomerációjában zajló Európa Játékokon debütál a sportág – amelynek küzdelmei június 30. és július 2. között zajlanak majd.

A magyar kick-box hagyományosan a világ élvonalába tartozik, ezt sportolóink bizonyították az Európa Játékok előtt is: a multisport eseményre kilenc hazai klasszis szerzett kvalifikációt!


Száraz Gergő akcióban

„Büszkeséggel tölt el, hogy az utazó magyar olimpiai csapat tagjai lehetünk és az is, hogy ehhez versenyzőink révén mi is hozzátehetjük a magunkét" – hangsúlyozta Galambos Péter.

Érmek és aranyérem reményében utaznak Lengyelországba

A legtöbben, öten a pointfighting szabályrendszerben szereztek részvételt a játékokra, hárman a light-contactban próbálkozhatnak, míg egy versenyzőnk lesz érdekelt a ringben kiütésre menő full-contact szakágban. (Egyébként a tervek szerint valamennyi indulnak a 28. Magyar Kick-box Világkupán is!)

A kvótaszerzők között van a tíz világbajnoki címével a sportág világrekorderének számító Kondár Anna, akárcsak a szintén rendkívül rutinos, sokszoros vb- és Eb-győztes Veres Richárd. További négy versenyzőnk vallhatja magát világbajnoknak, hiszen Busa Andrea, Fésű Lajos, Száraz Gergő és Bálint Martin is állt már vb-n a dobogó tetején.


Fésű Lajos egyik arany esélyesünk

A magyar kick-boxosok egy héten át Lengyelországban edzőtáboroznak az Európa Játékok előtt és menetből érkeznek majd a versenyre, ahol remélhetőleg kitart a lendület.

"Azt gondolom, hogy valamennyi sportolónk képes arra, hogy bejusson a legjobb négybe, ami már érmet jelentene, de bízom abban is, hogy lesz köztük olyan, aki egészen a döntőig, és utána az aranyéremig menetel" – bizakodott az MKBSZ elnöke.

Az Európa Játékokra kvótát szerzett magyarok:

Pointfighting:
Férfiak: 63 kg: Veres Richárd; 74 kg: Bálint Martin
Nők: 50 kg: Török Szonja; 60 kg: Busa Andrea; 70 kg: Kondár Anna
Light-contact:
Férfiak: 63 kg: Száraz Gergő; 79 kg: Fésű Lajos
Nők: 60 kg: Nagy Rita
Full-contact:
Nők: 60 kg: Czégény Cintia

Turák Péter

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.