2023. 02. 09. - 00:00

Vereséggel búcsúzott a sportág legendája

Vereséggel búcsúzott a sportág legendája
Február 4.-én szomabton rendezték a Bellator 290-es eseményét Kaliforniában, ami mindenképpen bevonul az egyetemes MMA történet nagykönyvébe, hiszen itt láthattuk "elvileg" utoljára az okatgonaban a sportág egyik legnagyobb alakját Fedor Emelianenkót (40-7). A búcsú orosz szempontból nem sikerült tökéletesre, mert az amerikai nehézsúlyú címvédő Ryan Bader már az első menetben kiütötte az egykor verhetetlenenk tűnő legendát. 
Fedor 25 éves versenyzői pályafutásban rengeteg címet halmozott fel és még annál is több klasszissal küzdött meg és győzött le. Az alapsportága az orosz nemzeti küzdősportnak számító Sambo tatamijáról nyergelt át későgbb a profik világába ahol éveken át legyőzhetetlennek bizonyúlt és több mint három évig volt az akkori legnagyobb szervezet a PRIDE nehézsúlyú Világbajnoka! Mellesleg előtte és közben három Combat Sambo világbajnoki és egy Európa-bajnoki cím is a derekára került és összeségében 2000 és 2010 között egy félresikerült sérülést leszámítva nem tudta senki sem legyőzni, pedig olyan nevekkel találkozott a ringben és a ketrecben, mint Andrei Arlovski, Tim Sylvia, Mark Hunt, Mirco Cro Cop, Antonio Rodrigo Nogueira...és még sokáig sorolhatnám a klssszisokat akikkel összecsapott!


..És akkor eljött 2023 február 4.-ike ahol az egykori király Fedor Emelianenko kigyalogolt legendás pályafutása utolsó mérkőzésére, de nem volt mesébe illő a vége, miután a Bellator 290 főmérkőzésén kikapott a jelenlegi bajnok Ryan Badertől, immáron másodszor.
A 46 éves orosz a szombat este után az eredménytől függetlenül mindenképpen a visszavonulást tervezte, de szeretett volna lehetőséget kapni arra, hogy a csúcson távozzon, és kérte a visszavágót Bader ellen, ahol a Bellator nehézsúlyú bajnoki címe volt a tét. Az orosz estéje szomorúan ért véget, miután Bader egyetlen ütéssel a földre küldte, és innetől kezdve Fedor már csak nyelte az ütéseket de a bíró szerncsére még időben véget vetett a találkozónak az első menet közepén.


Fedor - The Last Emperor

"Egyrészt persze szomorú vagyok, hogy nem úgy teljesítettem a küzdelemben, ahogy szerettem volna" - mondta Emelianenko a vereséget követően. "De a másik oldalon nagyon boldog vagyok, hogy mindezek az emberek itt vannak, akik szurkolnak nekem, és mindazok a veterán harcosok, akik az elmúlt közel 20 évben velem együtt járták végig az utat, itt vannak, hogy köszöntsenek, szóval nagyon boldog vagyok."


Emelianenko mellett a ketrecben egy csapat MMA-legenda állt, köztük Mark Coleman, Quinton "Rampage" Jackson, Randy Couture, Royce Gracie, Josh Barnett és Dan Henderson.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.