2017. 11. 28. - 10:15

Az ínybetegség kezelése a vérnyomást is csökkenti?

Az ínybetegség kezelése a vérnyomást is csökkenti?

Új kutatások szerint az ínybetegségek agresszív kezelése segíthet mérsékelni a vérnyomást azoknál, akik ki vannak téve a magas vérnyomás fokozott kockázatának.

Segíthet vérnyomást csökkenteni az ínybetegség kezelése? Egy friss tanulmány 107 kínai nőt és férfit vett górcső alá, akik 18 évesek és efölöttiek voltak, s a magas vérnyomás előtti állapot jellemző volt rájuk, vagyis a normális érték legvégét mutatta. Az alanyok súlyos vagy közepes mértékű ínybetegséggel is küzdöttek.

Felüket intenzív kezelésben részesítették e miatt, másik felük standard kezelést kapott. Utóbbi azt jelenti, hogy a kezelés alapvető szájhigiénés utasításokból, fogtisztításból állt, valamint a plakk eltávolításából az íny vonala felett. Az intenzív kezelés során a strandardot kiegészítették a fogak gyökereinek tisztításával, antibiotikumos kezeléssel és szükség esetén a fog eltávolításával.

Csökkenti a vérnyomást az intenzív ínybetegség-kezelés egy új tanulmány szerint

Csökkenti a vérnyomást az intenzív ínybetegség-kezelés egy új tanulmány szerint

Egy hónappal ezt követően a szisztolés vérnyomás – amely a magasabb érték -, 3 ponttal alacsonyabb volt az intenzív kezelésen átesett pácienseknél, mint a standard csoportnál. A diasztolés – tehát a számok közül az alacsonyabb - vérnyomásban nem volt különbség a tanulmány szerint.

Három hónappal a kezelés után a szisztolés vérnyomás közel 8 ponttal volt kevesebb, míg a diasztolés 4 ponttal az intenzív ellátást kapott csoportban. 6 hónappal utána 13 ponttal csökkent a szisztolés vérnyomás, míg a diasztolés majdnem tízzel.

„Jelen tanulmány demonstrálja először, hogy az intenízv paradontális beavatkozás egymagában csökkentheti a vérnyomás szintjét, kikerülheti a gyulladást és javíthatja az ún. endoteliális funkciót” – mondta el dr. Jun Tao az Amerikai Szív Szövetség (AHA) éves találkozóján Kaliforniában. Tao a kínai Guangzhou-ban levő Sun Yat-sen Egyetem magas vérnyomás- és érrendszeri betegségek osztályának vezetője.

A magas vérnyomás a szívroham és a stroke legfőbb kockázati tényezője.

Kapcsolódó cikk:

Mi a különbség a gingivitis és a paradontitis között?

Hogyan kerüljük el a száj betegségeit?

B.A.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.