2021. 05. 03. - 15:50

6G vezeték nélküli internet – Mi ez pontosan és mikorra várható?

6G vezeték nélküli internet – Mi ez pontosan és mikorra várható?

Noha számos helyen még az 5G technológia sincs bevezetve, az iparág vezető szereplői már az utódján dolgoznak. Mi a 6G pontosan és mikorra várható az érkezése?

Sokat hallani már most a 6G vezeték nélküli internetről, noha a világ számos országában még az 5G bevezetésének feltételei sincsenek meg – korai szakaszban van az 5G technológia.
 
Ennek ellenére az iparág vezető szereplői már az utódján munkálkodnak. Az Apple vállalat a közelmúltban álláshirdetéseket tett közzé, melyben kutató-mérnököket keres hatodik generációs, azaz a 6G-s cellás technológiájához kapcsolódó vezeték nélküli rendszerhez. Történt mindez alig néhány hónappal azután, hogy a vállalat bemutatta első 5G-képes iPhone telefonját.
 
Más vezető vállalatok, így a az AT&T, a Facebook és a Qualcomm például összefogott 6G ipari szabványok elkészítéséhez, a kutatástól a fejlesztésen át a telepítésig. Olvasd el: Az önjáró járművek korát csak a 6G hozhatja el?
 
A 6G vezeték nélküli internet 100-szor gyorsabb sebességet biztosítana a kommunikációhoz is
A 6G vezeték nélküli internet 100-szor gyorsabb sebességet biztosítana a kommunikációhoz is
 
Miközben az 5G többszörös gyorsaságú letöltési sebességet ígér, mint a jelenlegi 4G LTE hálózatok – egyben lényegesen alacsonyabb késési időket mutat -, a 6G-vel még magasabbra teszik a mércét: a sebesség 100-szor lenne gyorsabb, mint az 5G esetében. A megnövelt sávszélességgel a felhasználók sokkal tökéletesebben lennének összekötve, mint eddig bármikor.
 
Elemzők szerint azonban a 6G-rendszer teljes kialakításához legalább egy évtized szükséges. Kiemelik ugyanis, hogy az új technológia támogatásához szükséges infrastruktúra kifejlesztése időbe telik, miközben a meglévő 5G-hálózatok még fennálló problémáit is korrigálják majd.
 
Ugrás a 6G-re
 
Hosszú út áll még előttünk a 6G bevezetéséhez – vélekedik John Byrne, a GlobalData kutatócég telekommunikációs elemzője. A szakértő szerint akár 2030 is lehet, mire a 6G szabványra valóban épülhetnek tényleges termékek.
 
A Washingtonban működő, mobil technológiák műszaki és működési szabványait kidolgozó Alliance for Telecommunications Industry Solutions (ATIS) 2020 októberében létrehozta a Next G Alliance szervezetet, mely olyan vállalatokat fog össze, mint a AT&T, Facebook, Qualcomm, az amerikai T-Mobile és a Samsung Electronics.
 
A szövetség célja segíteni Amerika továbblépését, hogy az ország vezető szerepet töltsön be a 6G bevezetésében. Pontosabban, a csoport az Egyesült Államok technológiai iparának összehangolására összpontosít a 6G telepítés teljes ciklusán át - gyártástól a szabványosításig és a piaci készültségig.
 
Mivel a világ minden táján igen ambiciózus 6G kutatási és fejlesztési kezdeményezések zajlanak, kritikus fontosságúnak tartják, hogy Észak-Amerika előrelépjen egy együttműködési ütemterv kidolgozása érdekében, elősegítve globális vezető pozícióját a következő évtizedben – hangsúlyozta Susan Miller, az ATIS elnöke és vezérigazgatója.
 
Kiemelendő azonban, hogy Kína szintén munka- és szakértői csoportot hozott létre a 6G technológia kutatásának megkezdésére 2019-ben.
 
A cikket folytatjuk.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.