2021. 06. 04. - 10:45

Billió dolláros lehetőség a 6G a mobilipar számára

Billió dolláros lehetőség a 6G a mobilipar számára

A 6G az 5G kapacitásának százszorosát kínálhatja. A mobiliparra nézve elképesztő összegű lehetőséget jelent a 6G hálózati technológia fejlesztése és bevezetése. A versengés a 6G területén már elkezdődött a vezető szerep megszerzéséért.

A 6G hálózati technológia fejlesztése és bevezetése „billió dolláros lehetőséget” jelent a mobilipar számára – állítja egy új tanulmány. Jelenleg ezen a területen még az 5G telefonos technológia bevezetésére fókuszálnak, ám már elkezdődött a versengés azért, kié legyen a vezető szerep a még csak születőben levő 6G területén.
 
Kína már elkezdte kutatási és fejlesztési tevékenységét ezen a téren, de jó úton halad a 251 millió euró összegű 6Genesis program is Észak-Finnországban. Az Egyesült Államok szintén rendelkezik 6G-ambíciókkal. Olvasd el: Mi pontosan a 6G?
 
A 6G-ben rejlő lehetőségek
 
A 6G támogatására szolgáló új alkalmazások, eszközök, valamint a hálózati infrastruktúra – így az intelligens felületek és a műholdak - piaca az egész iparágban fellendíti majd az üzleti életet – vélekedik az IDTechEX kutatóvállalat.
 
A 6G hálózatok hatalmas előrelépést jelentenek majd a sebesség és kapacitás szempontjából
A 6G hálózatok hatalmas előrelépést jelentenek majd a sebesség és kapacitás szempontjából
 
S bár korai lenne megjósolni a 6G szabvány végleges formáját és azt, milyen technológiákat foglal majd magába, reálisnak tűnő feltételezések már most vannak a képességeiről. Ahogyan persze az üzemeltetők, gyártók és kutatók előtt álló kihívásokat illetően is léteznek elképzelések.
 
Tény, hogy a 6G hálózatok órási előrelépést jelentenek a sebesség, a kapacitás és az alacsony késési időt illetően, sőt, várhatóan jóval intelligensebbek és megbízhatóbbak is lesznek.
 
Mindez kiemelkedő mobil-szélessávot nyújt, s olyan fejlett szolgáltatásokat is lehetővé tesz, mint a meglehetősen izgalmas kiterjesztett valóság (XR), az élethű mobil hologramok és a digitális iker technológia.
 
Utóbbi egy virtuális modell, amely egy fizikai folyamatot, szolgáltatást vagy rendszert szimulál. A digitális ikrek a dolgok internetével (IoT) összekapcsolódva segítenek a szervezetek automatizálási és digitalizálási céljainak megvalósításában is. Az általuk felhasznált valós idejű adatok révén kimutatható a céloktól való eltérés mértéke is.
 
Ezen alkalmazások központi szerepet játszanak majd abban, hogy a 6G képes legyen kompenzálni a jelenlegi korlátokat, például a mobileszközök korlátozott feldolgozási képességét, de az intelligencia hálózatba integrálását is.
 
Az IDTechEX kutatóvállalat egyebekre is kitért. Úgy véli, ha megvalósulnak a legambíciózusabb célok, a 6G az 5G kapacitásának százszorosát kínálja majd és 10 millió eszközt képes támogatni négyzetkilométerenként. Olvasd el: Gyors kommunikációt tenne lehetővé a 6G
 
A jelek 10 ezer méterrel nyúlnának a felszín fölé, azaz lehetővé tennék a „3D lefedettséget” nemcsak az égen, de az űrben és a víz alatt is.
 
Ezen képességekkel megvalósulna az intelligens érzékelés, a pozícionálás, az ún. edge számítástechnika és a nagyfelbontású képalkotás. Az edge számítástechnika vagy edge computing lényegében mikro adatközpontok hálózata – lokálisan tárolnak és dolgoznak fel kritikus fontosságú adatokat, s csak az eredményeket továbbítják onnan. A helyben működő adatközpontban sokkal kisebb késleltetéssel történik az adatfeldolgozás.
 
A 6G kapcsán ugyanakkor az egyik legnagyobb kihívást a spektrum jelenti. A 6G még magasabb frekvenciákat használ majd a kapacitásnövekedés maximalizálása érdekében, ám a kezdeti fázisban valószínűleg ún. sub-THz hullámokat alkalmaz majd, mivel azok sokkal ismertebbek.
 
Folytatódnak mindenesetre az 1THz-val folytatott kísérletek - de az ilyen frekvenciák keskenyek, gyengék és szinte minden objektum megállítja őket. Valószínűbb, hogy ezt a spektrumot a helyi és műholdas kapcsolatok terén használják majd, intelligens felületeket alkalmazva a jelek visszaverésére.
 
Ez a felső, végső THz frekvencia minden bizonnyal nem lesz magasabb 1THz-nél, közvetlenül ezt követően ugyanis a nyaláb atmoszférikus csillapítása súlyos szintekre emelkedik, de nagy kihívást jelentenek az alkatrészek is – vélekednek a tanulmány elemzői.
 
Más előrejelzések szerint a 6G THz spektrumot fog alkalmazni a terabites sebesség biztosításához – a szakemberek arra számítanak, hogy az első kereskedelmi hálózatok 2030-ig elindulnak. Ám ahogyan az 5G számára is hosszabb időbe telik átvenni a 4G szerepét, úgy a 6G is valószínűleg az évtized végére lehet igazán domináns.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.