2021. 05. 14. - 12:10

Egészségügy - Hatékony betegellátást, gyors kommunikációt tenne lehetővé a 6G

Egészségügy - Hatékony betegellátást, gyors kommunikációt tenne lehetővé a 6G

Miért fontos a 6G internet-hálózat bevezetése? Napjaink történései, köztük a koronavírus világjárvány rámutatott, hogy az egészségügyben is komoly váltásokra van szükség, amelyeket a hatodik generációs hálózat nagymértékben segíthet.

Számos vita folyik manapság a hatodik generációs (6G) internet-hálózatokról és azok alkalmazási lehetőségeiről. Az egyik legfontosabb motiváció a kommunikáció fejlesztése a segítségével - társadalmi és humanitárius szempontból, azaz, a kommunikációs technológiák megtervezése az életminőség javítása érdekében.
 
Az egészségügyi fejlesztések szintén ide tartoznak. A jobb egészségügyi ellátás a diagnózistól a kezelésekig alapvető emberi szükségletnek számít. Fontos, hogy a magas színvonalú egészségügyi ellátás mindenki számára és mindenhol elérhető legyen – ez pedig az intelligens egészségügyi alkalmazások fejlesztésével ma már lehetségessé vált.
 
Az egészségügyi rendszereket az alábbiakban három kategóriában vizsgáljuk – ezekben a 6G internet-hálózat mind nagy segítség lehet: kórházi környezet, távgyógyítás és katasztrófavédelem.
 
A 6G hálózat gyors kommunikációt, fokozott hatékonyságot tenne lehetővé a kórházakban
A 6G hálózat gyors kommunikációt, fokozott hatékonyságot tenne lehetővé a kórházakban
 
Az első kiemelkedő terület maga a kórházi környezet.
 
Egy jól működő kórházban képzett személyzet és orvosi eszközök állnak rendelkezésre – ezek a lehető legjobb módon biztosítják az emberek egészségét. 
 
A kórház zökkenőmentes működésének lebonyolításához azonban hatékony kommunikációra van szükség az adminisztráció, az orvosok, az orvosi személyzet és a betegek között.
 
Manapság egy kórházban az interdiszciplináris kommunikációhoz általában az e-mail, a mobiltelefon, a személyhívók és a kétirányú rádiók a használatos technológiák.
 
A közelmúltban ugyanakkor új módszereket is bevezettek már a kórházak egészségügyi szolgáltatásainak javítására.
 
Ilyen az egészségügyi nyilvántartások elektronikus gyűjtése és vezetése, mely segít az emberi hibák csökkentésében, időt takarít meg, javítja az orvosok és a betegek közötti kommunikációt.
 
Ma már a mesterséges intelligenciát (MI) is alkalmazzák a diagnózisok terén a jobb döntések meghozatalához. Robotok bevonásával nagyobb pontosságot érnek el a műtétek során. A mesterséges intelligencia használata több tekintetben támogatja a kórházi személyzetet, míg az orvosi dolgok internete (IoMT) lehetővé teszi, hogy a betegek viselhető eszközöket és érzékelőket hordjanak, majd az adatokat közvetlenül beküldjék az orvosi adatgyűjtő központba.
 
A technológia szükségessége katasztrófák esetén – így egy járvány idején is – rendkívül felértékelődik.
 
Az orvosi személyzet és az eszköz is kevésnek bizonyul, ha nagyszámú beteget kell ellátni. Járvány-helyzetben ráadásul a fertőzés a személyzetnek is átadható. 
 
Ezen a kihíváson szintén segít felülkerekedni a technológia – segítségével minimalizálható a betegek és a kórház személyzete közötti fizikai kontaktus. Mindez megvalósítható, ha az IoMT-t és a robotokat kórházi környezetben is telepítik.
 
Az IoMT hordhozható eszközök és szenzorok az interneten keresztül figyelemmel kísérhetik és továbbíthatják a betegek egészségügyi nyilvántartásait a doktoroknak, ami lecsökkenti az interakciókat.
 
A robotokat ezen felül kellékek szállítására, orvosi vizsgálatokhoz és a betegek által igénybe vett területek fertőtlenítésére is lehet használni.
 
Ezen eszközök és robotok tömeges használata már a közeljövőben várható. A cél biztonságot és támogatást nyújtani az egészségügyi személyzetnek és a kórházak orvosainak.
 
A technológiai fejlesztések azonban, amelyek mindezt lehetővé teszik, a kórház kommunikációs infrastruktúrájára támaszkodnak: biztonságos, megbízható és nagy adatátviteli sebességű kommunikációs kapcsolatot igényelnek.
 
Fontos, hogy meg legyen oldva az RF (rádiófrekvenciás) alapú vezeték nélküli kommunikáció, vagyis a Wi-Fi hálózatot széles körben telepíthessék a kórházakba és így jobb kapacitással, mobilitással, pozícionálással és lokalizációval folyhasson a kommunikáció. Az orvosi berendezések ugyanakkor hajlamosak az elektromágneses interferenciára (EMI), ami korlátozza a Wi-Fi hálózatok használatát.
 
Hasonló problémát vet fel, hogy a kórházak összetett fizikai felépítése korlátozza a nagyfrekvenciás jelek áthatolását a falakon, s ez lefedettségi gondokat okoz.
 
Ezenkívül a meglévő Wi-Fi hálózatokat nem úgy telepítették, hogy katasztrófahelyzetekben is bírják a forgalmi terhelést. Vagyis, ha sok a beteg, a Wi-Fi hálózat nem elegendő a kommunikációs követelmények teljesítéséhez kapacitás és csatlakozás szempontjából.
 
A 6G bevezetése mellett szól, hogy az egészségügyi nyilvántartások valós idejű figyelése az IoMT eszközökön keresztül szintén erős internet-hálózatot, nagy megbízhatóságot és alacsony késedelmi időt igényel. Egy kis késés és rossz csatlakozás is súlyos következményekkel járhat vészhelyzetben.
 
Rendkívül megbízható és alacsony késleltetésű kommunikációra van tehát szükség a kórházakban, különösen, ha a robot-technológia használatát lehetővé akarják tenni.
 
Létfontosságú továbbá, hogy a kommunikációs kapcsolatok előzetes biztonsági technikákkal védve legyenek – megakadályozva ezzel, hogy hozzá lehessen férni a betegek magánéletéhez, illetve őket érintő kritikus információkhoz.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.