2021. 05. 20. - 14:30

Egészségügyi ellátás, távolról – A 6G hálózattal tökélyre fejleszthető

Egészségügyi ellátás, távolról – A 6G hálózattal tökélyre fejleszthető

Pár éve még nem hittük volna, hogy ilyesmire szükség lesz – a koronavírus-járvány azonban rámutatott: a távoli egészségügyi ellátás világszerte óriási segítség lehet. 6G hálózattal különösen hatékonnyá válhat.

Noha korábban aligha gondoltunk volna erre, a koronavírus-járvány közepette egyre nyilvánvalóbbá vált: rendkívül nagy segítséget nyújt, ha távolról is igénybe vehető az egészségügyi ellátás. Főként olyan esetekben, amikor konzultációra van szükség; ám a technika fejlődésével nincs már messze az az idő sem, amikor a műtéteket egyre szélesebb körben lehet elvégezni távolról.
 
Tény azonban, hogy ezek zökkenőmentes és biztonságos működéséhez szükség van a 6G technológia széleskörű elterjedésére is.
 
A hatodik generációs (6G) internet-hálózatok alkalmazási lehetőségei az egészségügyben több mint ígéretesek. Előző cikkünkben már szó volt a kórházi környezetben történő használatról.
 
Lássuk most azt is, hogyan alkalmazhatja a távgyógyítás.
 
A távorvoslás tökéletes működéséhez is fontos a 6G és a biztonságos kommunikációs csatornák
A távorvoslás tökéletes működéséhez is fontos a 6G és a biztonságos kommunikációs csatornák
 
Jelenleg a távoli egészségügyi ellátás két módszere a telemedicina és távolról történő egészségügyi megfigyelés. A telemedicina keretein belül az orvosok telekonferencián keresztül egyeztetnek, vagy elektronikus egészségügyi nyilvántartásokat ellenőriznek, s a beteget fizikai interakció nélküli értékelik, diagnosztizálása és kezelése céljából.
 
A telemedicinához napjainkban már kiváló minőségű videotelekonferenciát alkalmazhatnak. Ugyanakkor, a hologram technológia gyors fejlődésével várhatóan a közeljövőben már használható lesz a holografikus távbeszélgetés is.
 
A távoli állapotfigyelés érdekében a szakemberek már ma alkalmaznak olyan IoMT (orvosi dolgok internete) technológiákat széles körben, mint például a hordható eszközök és a vezeték nélküli test-területi hálózat (WBAN).
 
Fontos kiemelni, hogy a valós idejű megfigyelő rendszerek bevezetése elősegíti az idős emberek életminőségének javítását, azzal, hogy érzékelőkön keresztül követhetőek a vészhelyzetek, így sürgős ellátást is nyújtani lehet. Ez különösen lényeges, mert az időseknek komoly akadályt jelent az új technológiákhoz való alkalmazkodás.
 
A digitális orvostudomány megkönnyíti bizonyos állapotokkal élő páciensek életét – olyanokét, akik rendszeres ellenőrzésre szorulnak, például cukorbetegek. A technológiák biztonságos és megbízható kapcsolatot igényelnek a páciens magánéletének és biztonságának biztosítása érdekében.
 
A koronavírus-járvány megjelenésével a távoli egészségügyi ellátást számos kórház előnyben is részesítette, hiszen így a páciensnek nem kell bemennie a kórházba és érintkezni más emberekkel.
 
Ugyanakkor, számos alkalmazást még nem aknázhatunk ki teljesen, s ennek okai a kommunikációs kihívások.
 
Olyan kihívások, mint az IoMT masszív összekapcsolhatósága és interferenciája, a bioszenzorok ultra-alacsony fogyasztású kommunikációja, a taktilis internetalapú távműtétek és a digitális orvoslás megbízhatósága – valamint az alacsony késési idő -, és a magas adatsebesség-követelmény, ami a holografikus távbeszéléshez szükséges.
 
Ezeken a területeken is a betegeket érintő kritikus információk, a magánélet biztosítása és védelme a legfontosabb.
 
A vezeték nélküli kommunikációs kapcsolat ugyanis ki van szolgáltatva bizonyos biztonsági fenyegetéseknek.
 
Ilyen a lehallgatás, elakadás és a hamisítás - különösen kiemelt fontosságú ez a távoli egészségügyi ellátás területén, ahol minden eszköz és érzékelő adatokat küld a kórház egészségügyi személyzetének, vagy feltölti azokat az online portálra. Ha a kommunikációs csatorna nem biztonságos, egy lehallgató hozzájuthat a pácienssel kapcsolatos kritikus információkhoz, egy hamisító pedig manipulálhatja az online adatbázis adatait, ami halálos kimenetellel is járhat.
 
Vagyis, óriási szükség van a fizikai csatorna biztonságossá tételére, a kriptográfia (vagyis titkosírás) alapú technikák mellett.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.