2020. 03. 03. - 10:15

Kína már a 6G-re készül

Kína már a 6G-re készül

A világ még alig kezdte el használni az 5G-t, vagyis a vezeték nélküli kapcsolat legújabb generációját, Kína már a 6G-t tervezgeti.

Noha a világon még az 5G internet sem túlságosan elterjedt, Kína máris új utakra lépett. Az ország tudományos és technológiai minisztériuma már 2019 novemberében bejelentette, hogy két csoportot hozott létre a 6G internet kutatásának és tanulmányozásának felügyeletére, jelezve, hogy hivatalosan is megkezdődtek a technológia fejlesztésének felgyorsítását célzó állami támogatású munkálatok.
 
Az egyik csapatot kormányhivatalok alkotják, ők felelősek a 6G technológia megvalósításáért, míg a másik csoport 37 egyetemi, tudományos intézményi és vállalati szakértőből áll, akik műszaki tanácsadást nyújtanak a kormány 6G-vel kapcsolatos legfontosabb döntéseihez.
 
Az 5G után Kína már a 6G elterjesztését tervezi
Az 5G után Kína már a 6G elterjesztését tervezi
 
Az 5G és a 6G az ötödik, illetve hatodik vezeték nélküli hálózat-generációt jelentik. Az 5G adatátviteli sebessége legalább tízszerese a jelenleg szerte a világon használt 4G-nek – s ezt 2009-ben indították útjára -, korai lenne megjósolni, milyen lesz a 6G pontosan, ahogyan azt is, milyen technológiákat tudna elősegíteni.
 
Egyelőre az sem teljesen világos, milyen lesz az élet az 5G-vel.
 
Kína a tervek szerint már 2019 végére több mint 130 000 5G bázisállomás aktiválását ígérte, elősegítve ezzel a világ egyik legnagyobb 5G hálózatának kiépítését - melyet a kormány prioritásként kezel.
 
Dél-Korea 2019 áprilisban indította el a szolgáltatást, s szintén élen jár az 5G fejlesztésében. Az Egyesült Államok felzárkózása jelenleg is tart.
 
S miközben az 5G terén vezető országok a kezdeti szakaszban valóban gyors sebességet figyelhetnek meg a vezeték nélküli internet új generációjának bevezetésekor, egy évtizedbe is beletelhet, hogy drámaibb változásokat figyelhessünk meg, melyekben a vállalkozások bíznak, s amelyek meghaladják majd a személyes mobil eszközökön történt eseményeket.
 
Az 5G technológia kiterjesztése terén egyébként Amerika szorosan az ázsiai országok nyomában van, de Németország, az Egyesült Királyság is az élre tör.
 
Utánuk következik mindjárt Svájc, míg a skandináv országok közül Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország 2018 végén szándéknyilatkozatot írt alá, melynek célja, hogy 5G-országgá váljanak.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.