2021. 05. 05. - 15:20

Mennyire távoli a 6G mindennapos alkalmazása?

Mennyire távoli a 6G mindennapos alkalmazása?

Bár a világ számos országában az 5G bevezetésének lehetőségei is korlátozottak, az iparág vezetői már utódját, a 6G-t tervezgetik. Meglehetősen nagy erőkkel. De mi várható tőle, s főleg mikor?

Noha jelenleg az 5G technológia is számos helyen gyerekcipőben jár, az iparág vezetői gőzerővel dolgoznak utódján, a 6G vezeték nélküli interneten.
 
Cikkünk első részében a kezdetekről esett szó.
 
Milyen alkalmazási lehetőségei lennének azonban a 6G-nek?  
 
Amennyiben teljes mértékben implementálják, a 6G vezeték nélküli internettel olyan dolgok bevezetése válik lehetővé, mint például a holografikus technológia, mely növelni tudja mindennapi tárgyak mélységét és dimenzióit, elérhetővé tesz intelligens város-alkalmazásokat, technológiai előrelépéseket a környezeti monitoring és a növénygazdálkodás területén. Olvasd el: Az önjáró járművek korát csak a 6G hozhatja el?
 
A 6G-vel várhatóan nagyobb hangsúly kerül a hordható technológiák fejlesztésére is, ahhoz, hogy az emberek mindennapi rutinjait bővíthessék.
 
6G_fold_1
 
Rengeteg olyan alkalmazás lesz, melyeket sokkal hatékonyabban juttat el hozzánk a 6G. Mindezek az okostelefon kiegészítései lesznek, de nem helyettesítői – mondta el Byrne, a GlobalData kutatócég telekommunikációs elemzője.
 
Mit tett az 5G?
 
A legfontosabb, amit az 5G vezeték nélküli internetnek köszönhetünk: lehetővé tette a dolgok internetének (IoT) új korszakát - vagyis az összekapcsolt elektronika, járművek és háztartási gépek hálózatát, amelyek egymással kölcsönhatásba lépnek és adatokat cserélnek.
 
Számos ilyen alkalmazás mindennapos használata azonban néhány évnyire van, mivel azok az 5G specifikációkra támaszkodnak – s ezeket még nem véglegesítették.
 
Az 5G hálózatok szempontjából a szakemberek a középsávú spektrumot tartották fontosnak, mert a nagy sávú spektrum nem képes nagy távolságokat megtenni vagy bizonyos felületekre behatolni. Az alacsony sávú spektrum a 4G vezeték nélküli szolgáltatások miatt vált zsúfolttá.
 
A 6G nagyban játszik
 
A 6G vezeték nélküli internet eközben megduplázza a nagy sávú spektrumot: terahertz frekvenciatartományban működik, mely az ultramagas rádiófrekvenciák blokkja. Célja az energiaigényesebb alkalmazások befogadása.
 
Az ezzel a spektrummal való kísérletezést 2019-ben az (FCC) megpróbálta ösztönözni, azzal, hogy létrehozott egy új kísérleti engedélykategóriát a 95 GHz és 3 THz közötti frekvenciák használatára.
 
Ekkortájt Jessica Rosenworcel - az FCC jelenleg megbízott elnöke - „a spektrumpolitika távoli határának” nevezte a kísérletet. Ugyanakkor az előttünk álló akadályokat is kifejtette.
 
Mint mondta, a 95 GHz feletti spektrummal kapcsolatos kihívások valósak. A felső határokon az e hullámokon át érkező jelek nem haladhatnak sokkal tovább, mint az emelvény egyik végéből a másikba, mielőtt elveszítenék az erejüket.
 
Rich Karpinski, aki a mobilszolgáltatók stratégiáit elemzi és a 451 Research munkatársa, úgy véli, a 6G-t kezdetben inkább vállalati környezetben használják majd, szemben a fogyasztói alkalmazásokkal.
 
Hozzátette: annak ellenére, hogy az ipar már felállít szabványokat és meghatározza a 6G felhasználási eseteit, a technológia végső befogadásának nagy része jelentős mértékben függ a piac 10 év múlva tapasztalható dinamikájától. Egy évtized pedig nagyon hosszú idő.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.