2021. 10. 04. - 12:50

Sablon készül a jövőbeli 6G hálózathoz

Sablon készül a jövőbeli 6G hálózathoz

A jövő mobilkommunikációs hálózatának kiépítéséhez sablonra van szükség - A hagyományos hálózatok ugyanis nem tudnak lépést tartani a modern számítástechnika igényeivel.

Nem képesek lépést tartani a legmodernebb számítástechnikával és a sávszélességet igénylő szolgáltatásokkal a hagyományos hálózatok - így például a videoelemzéssel és a kiberbiztonsággal.
 
Az elmúlt esztendőkben jelentős változás történt a hálózatkutatás fókuszát illetőenelmozdultak a szoftver által meghatározott hálózatok (SDN) és a hálózati funkció virtualizáció (NFV) felé. Ez a két koncepció leküzdheti a hagyományos hálózatépítés korlátait.
 
Az SDN a hálózati architektúra egy olyan megközelítése, mely lehetővé teszi szoftveralkalmazásokkal a hálózat vezérlését. Az NFV viszont olyan funkciókat igyekszik áthelyezni a virtuális szerverekre, mint például a tűzfalak és a titkosítás.
 
Az új hálózati architektúra célja a feldolgozási erőforrások finomhangolására képes holisztikus keret létrehozása
Az új hálózati architektúra célja a feldolgozási erőforrások finomhangolására képes holisztikus keret létrehozása
 
Az SDN és az NFV segíthet a vállalatoknak a hatékonyabb teljesítmény elérésében és a költségek csökkentésében. A kettő kombinációja természetesen sokkal erősebb lenne, mint külön bármelyik.
 
Koreai kutatók az IEEE Transactions on Cloud Computing szakfolyóiratban megjelentetett, közelmúltbeli tanulmányukban kombinált SDN/NFV hálózati architektúrát javasolnak, amely további számítási funkciókat kíván bevezetni a meglévő hálózati funkciókba.
 
„Arra számítunk, hogy az SDN/NFV-alapú infrastruktúránkat figyelembe veszik a jövőbeli 6G hálózat kiépítésénél. Ha a 6G kereskedelmi forgalomba kerül, a hálózat és a számítástechnikai mag erőforrás-kezelési technikája alkalmazható lesz az AR/VR vagy a holografikus szolgáltatásokra” – mondta el Jeongho Kwak, a koreai Daegu Gyeongbuk Tudományos és Technológiai Intézet (DGIST) professzora, a tanulmány vezető résztvevője.
 
Az új hálózati architektúra célja a feldolgozási erőforrások finomhangolására képes holisztikus keret létrehozása – ezen erőforrások különböző (heterogén) processzorokat használnak különféle feladatokhoz, ezzel is optimalizálva a hálózatépítést.
 
Az egységes keretrendszer támogatja a dinamikus szolgáltatásláncot, mely lehetővé teszi egyetlen hálózati kapcsolat használatát számos kapcsolódó szolgáltatáshoz – így például a tűzfalakhoz és a behatolás elleni védelemhez; vagy a kódtörléshez, mely magába foglalja az intenzív számítási feladatok erőforrásokban gazdag, távoli szerverre való áthelyezését.
 
A kutatók a rendszerköltség minimalizálása és a szolgáltatás minőségének maximalizálása érdekében kifejlesztettek egy Dual-RMR (duál-erőforrás küldési sebességszabályozás és többutas útválasztás) algoritmust, amely a hálózati torlódások elkerülésére, a teljesítmény és a biztonság javítására törekszik azzal, hogy szabályozza az adatátvitelt a hálózatban, valamint több alternatív útvonalat alkalmaznak az átvitelhez.
 
A szakemberek tesztelték algoritmusukat számos játék-, illetve egy valós, nagyszabású forgatókönyvön is, hogy értékelhessék gyakorlati alkalmazhatóságát. „A keretrendszer hatékonyan és optimálisan kínálhat megfelelőeket olyan alkalmazásokhoz, amelyek különböző számítási, tárolási és hálózati erőforrásokat igényelnek, a rendelkezésre álló helytől és időtől függően”- fejtette ki Jeongho Kwak professzor.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.