2023. 08. 18. - 13:00

Mindent ötödik cég használna mesterséges intelligenciát itthon

Mindent ötödik cég használna mesterséges intelligenciát itthon
Leginkább a hatékonyság növelésének vágya vezérli a cégeket – már 15 százalékuk alkalmaz mesterséges intelligenciát és minden ötödiknek szerepel a terveiben ugyanez.
Már a cégek 15 százaléka alkalmaz hazánkban mesterséges intelligencia alapú megoldásokat. Minden ötödik pedig azt tervezi, bevezet ilyen szoftvert. Legtöbbjük döntése mögött az áll, hogy szeretnék növelni hatékonyságukat – írta meg az MTI.

A témában a profession.hu készített felmérést, 197 vállalat megkérdezésével.

Azoknak, akik válaszoltak, 62 százaléka még nem használt mesterséges intelligenciára épülő megoldást, negyedük nem tudja, hogy alkalmazott-e már ilyet.
 
Mindent ötödik cég használna mesterséges intelligenciát itthon
Mindent ötödik cég használna mesterséges intelligenciát itthon
 
Spontán a tapasztaltabbak a ChatGPT-t emelték ki, míg a támogatott kérdésfeltevés során sokkal többen mondták azt, hogy használtak MI-alapú alkalmazásokat, például képelemző szoftvert, beszéd- és arcfelismerő rendszert, virtuális asszisztenst, drónt, robotot vagy éppen önvezető autót – írta az MTI.

Csupán 3 százaléka a cégeknek jelezte, hogy semmilyen MI-alapú megoldást nem alkalmazott még.

Az is kiderült, hogy a munkaerő toborzásánál a cégek 4 százaléka már használt mesterséges intelligenciát - kedvezőek is a tapasztalataik, mivel az MI segít, hogy kevesebb idő alatt megtörténjen a toborzás és az objektív döntésben is támogatja a céget. A felmérés alapján 72 százalékuk használta kampányok tervezésére az MI-t, míg 85 százalékuk kiértékelésre.

A cégek 77 százaléka használná a mesterséges intelligenciát ahhoz, hogy rátaláljon az ideális munkaerőre, de 64 százalékuk igénybe venné a segítségét az álláshirdetés megírásához is. Arra, hogy a potenciálisan megfelelő jelölteket kiválasszák, 53 százalék alkalmazna MI-t – tudatta az MTI.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.