2021. 09. 20. - 13:56

2023-tól robottaxiként fog üzemelni a Hyundai IONIQ 5

2023-tól robottaxiként fog üzemelni a Hyundai IONIQ 5
Önvezető taxit fejleszt a Hyundai és a Motional, amelyet 2023-ban már az utakon is láthatunk.
Két éven belül már piacra szeretné dobni közös fejlesztését a Hyundai és a Motional. A két cég egy önvezető robottaxit hoz létre a Hyundai IONIQ 5 modellből. A robottaxi a Lyft taxiszolgáltató vállalat első önvezető autója lesz a piacon. 
 
A Hyundai 2020-ban hozta létre a Motional vállalkozást, amellyel teljes mértékben az önvezető autózás iparágára kívánnak fókuszálni. Az egy éve kezdődő fejlesztésekről már eredményeket is közölt a Hyundai, hiszen megalkották a később piacra kerülő önvezető autó első prototípusát. A jövőbeli munkálatokat úgy ütemezi a cég, hogy 2023-ra már képes legyen önvezetőként működni és utasokat szállítani. 
 
A projektben szereplő modell a Hyundai legfuturisztikusabb autója, az elektromos IONIQ 5, amelynek a hagyományos változata is rengeteg intelligens megoldást kapott. Gyors töltés jellemzi és összesen 45 elektromos autó formatervének felhasználásával alkották meg. Az elektromos mobilitás tekintetében az autóba épített technológiák mérföldkőnek tekinthetők. 
 
hyundai_robottaxi_torzs
Az önvezető taxiban tágas beltér szolgálja az utasok kényelmét
 
A Hyundai IONIQ 5 robottaxinak tehát amellett, hogy önvezető, a károsanyag kibocsátása is nulla lesz. Az autót 30 szenzorral szerelik fel, melyek az utat és a környezetet figyelik. Kamerákat, radarokat és lidarokat is kap a robottaxi, amelyek éjjel és nappal 360 fokban fel tudják ismerni a jármű közelében levő mozgást, legyen az közeli vagy távoli. A jármű környezetében történő aktivitásokat a Motional kifejlesztett gépi tanulás szoftvere dolgozza fel.
 
Az autóba érintőképernyős rendszert is telepítenek, hogy az utasok képesek legyenek utasításokat vagy információkat adni az úti céllal kapcsolatban. A tervezett megjelenésig, 2023-ig már csak alig több mint egy éve van a cégnek. A piacra dobásig a jelenlegi prototípusokat fogják tökéletesre fejleszteni. 
 
Forrás és képek: Hyundai, AutóNavigátor, Motor1.com
CS.SZ.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.