2021. 05. 19. - 13:06

6 fontos kérdés, amire válaszolnunk kell használt autó vásárlás előtt

6 fontos kérdés, amire válaszolnunk kell használt autó vásárlás előtt
Használt autó vásárlás előtt nemcsak a kilométerórát vagy az autó színét érdemes szemügyre venni, hanem érdemes gondolni olyan dolgokra is, amelyekről gyakran megfeledkeznek az emberek.
Ebben a cikkünkben leírjuk azokat a fontos tényezőket, amelyeket mindenképpen fontos átgondolni, hogy a használt autó vásárlás ne csak sikeres, de egyben hosszú távú befektetés is legyen.
 
1. Milyen nagy legyen az autó?
Most lehet, hogy elég egy kétszemélyes, háromajtós kisautó, vagy egy apró Smart. Viszont ha családot tervezünk, érdemes lehet inkább egy négy- vagy ötajtós autón gondolkodni, amelybe kényelmesen bele tudjuk majd tenni a babakocsit és a gyerekülést. No meg a rengeteg játékot és babakelengyét is.
 
2. Benzin, dízel vagy elektromos?
Nyilván az elektromos autók lesznek a legdrágábbak, hiszen ezek a kocsik még elég “fiatalok”. Ha olyan helyen lakunk, ahol könnyen meg lehet oldani az autó töltését, akkor jó lehet ez a választás, hiszen ez az igazán környezettudatos opció. Viszont ha nincs a közelben töltőállomás, bizony nem sok hasznát tudjuk venni egy ilyen futurisztikus járműnek.

Általánosságban elmondható, hogy a környezettudatosság elterjedése miatt egyre kevesebb ember szeretne dízeles autót venni, illetve ezeknek a típusokak egy kicsit költségesebb a szervizdíja is. Valószínűleg ezek lesznek az első autók, amiket a közeljövőben kitiltanak egyes városokból, így a többség inkább a benzines kocsik mellett teszi le a voksát.

A benzines autók már nem annyira károsak a környezetre és olcsóbb őket szervizbe vinni. Könnyű őket tankolni, illetve ezekből van továbbra is a legnagyobb választék a használtautó-piacon.

3. Mekkora a költségvetésünk rá?
Nyilván számít az, hogy mennyi pénzt tudunk a használt autó vásárlásra szánni, de nem mindig éri meg megvenni a legolcsóbb autót. Ha ezt tesszük, nagy valószínűséggel a szerviz fogja elvinni a következő néhány fizetésünket.

Figyeljünk emiatt a megfelelő ár-érték arányra, s igyekezzünk belekalkulálni az esetleges javítási költségeket is.
 
financer_pr_cikk_torzs
Érdemes több tényezőt is átgondolni, hogy a használt autó vásárlás sikeres és hosszú távú befektetés legyen

4. Hitel vagy készpénz?
Az, hogy egy autóhitel vagy a hagyományos készpénz mellett döntünk, nem nagyon befolyásolja a vásárlás kimenetelét. Viszont nem érdemes horribilis összeget felvenni hitelként egy használt autóra. Akkor már inkább megéri újat venni.

5. Hány évre szeretnénk az autót?
Vannak olyan vásárlók, akik legalább 10 évre, de vannak olyanok is, akik csak 1-2 évre vesznek használt autót. Nyilvánvaló, hogy minél tovább szeretnénk egy autót, annál fiatalabbnak kell lennie, s az sem árt, ha makulátlan állapotban van. Ez persze feljebb fogja vinni az árat, viszont ha befektetésként tekintünk rá, még nyerhetünk is később rajta. Aki csak 1-2 évig használja majd a kocsit, az már sokkal megengedőbb az autó típusával vagy állapotával kapcsolatban.

6. Milyen kényelmi és biztonsági funkciókra van szükségünk?
Hány légzsák legyen a kocsiban? Szeretnénk klímát? Milyen zene lejátszási lehetőségek vannak a kocsiban? Rá lehet kötni az okostelefont? Elektromosan állíthatóak a visszapillantó tükrök? Számos hasonló kérdést érdemes megvitatni, mielőtt igent mondunk egy használt autóra, hogy biztosan jó döntést tudjunk hozni.
 
CS.SZ.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.