2009. 04. 13. - 06:18

A legerősebb dízelautó - Audi Q7 V12 TDI quattro

A legerősebb dízelautó -  Audi Q7 V12 TDI quattro

A V12-es TDI motorral felszerelt Q7 létrehozásával az Audi elkészítette a világ legerősebb dízel személyautóját.

Tekintse meg az Audi Q7 videóját!

 

Az Audi TDI-technikája újabb csúcspontjára érkezett: az Audi Q7 V12 TDI quattro a világ legerősebb dízel SUV-modellje, motorja pedig újabb műszaki mérföldkőnek számít a fejlesztés történetében.

 

Kérjen árajánlatot!

 

A világ első, sorozatgyártású személyautóba szerelt V12-es dízelmotorja kiemelkedő dinamikával, mégis higgadt lendületességgel mozgatja a méretes nagyteljesítményű SUV-modellt. A hatliteres aggregát azonban ha kell, akár 5,5 másodperc alatt katapultálja az Audi Q7-est álló helyzetből 100 kilométer/órás tempóra - akárcsak a „topliga" sportautói. A gyorsításnak 250 kilométer/óránál az elektronika szab határt.

 

A világ legerősebb dízel személyautója

Audi Q7 - a világ legerősebb dízel személyautója


 

Kifejezetten sportos futóművével, átdolgozott karosszériájával és exkluzív felszereltségével az Audi Q7 V12 TDI quattro a nagyteljesítményű SUV-modellek csúcsát képviseli. Kifejlesztése és gyártása az Audi 100 százalékos tulajdonú leányvállalata, a quattro GmbH nevéhez fűződik. Markáns egyedi design-elemei és luxusszínvonalú szériafelszereltsége exkluzív csúcsmodell pozícióját hangsúlyozzák a modellsorozat élén. A világ legerősebb dízel SUV-modellje várhatóan 2009. januárjában érkezik Magyarországra.

 

A V12-es dízel új távlatokat nyit e motorfajta fejlesztésében. Az Audi nagyméretű és nagyteljesítményű SUV-modellje rugalmasság tekintetében is kiemelkedő, gyakorlatilag minden menethelyzetben szinte kimeríthetetlen erőtartalékokkal szolgál. Nem csupán óriási vonóerejével, hanem rendkívül kulturált járásával is meggyőzőnek bizonyul, visszafogott hangja pedig terhelés alatt erőteljes, öblös tónust nyer.

 

Kérjen árajánlatot!

 

Audi Q7

Audi Q7 - sportos futóműv, átdolgozott karosszéria és exkluzív felszereltség


 

A győri üzemben készülő, új 12-hengeres TDI az Audi korszerű, eddig a 6- és 8-hengeres konstrukciókra korlátozódó V-dízelmotorjainak családjába tartozik, amelynek tagjai egységesen 90 milliméter hengertávolsággal készülnek. A hengerszög a megszokott 90 helyett ezúttal csak 60 fok, ami a V12-es számára abszolút ideális módon, eleve megelőzi a szabad erők és nyomatékok ébredését. A rendkívül kulturált járás így minden tekintetben biztosított.

 

Amint az Audi V-motorjaiban immár szokásos, a karbantartásmentes lánchajtás helytakarékos módon, a motor hátsó oldalán működik. A V12-TDI esetében azonban a tervezők továbbfejlesztett elrendezést alkalmaztak: a főtengely lánckerekéről egy köztes fogaskerék kap hajtást, amelyről a vezérműtengelyeket két Simplex-lánc hajtja meg. A két további lánc az olajszivattyú, és a common-rail befecskendezés két magasnyomású szivattyújának hajtásáért felelős. E megoldás a V12 TDI fontos fejlesztései közé tartozik.

 

Elegáns vonalvezetés

Audi Q7 - Elegáns vonalvezetés

 

Kérjen árajánlatot!


 

A motor szabályzását a két rendkívül gyors, úr-szolga (master-slave) konfigurációban dolgozó elektronikus egység látja el. A hatliteres aggregát a beszívott levegő jellegmezős szabályzás szerinti örvénykeltési (perdítési) megoldását a V6-os és V8-as TDI testvéreitől vette át. A hengerek előtt elektromos működtetésű örvénylés-szabályzó fojtószelepek nyitnak illetve zárnak, a kedvező kipufogógáz-emissziós értékek és magas teljesítmény szempontjából mindenkor optimális perdületet biztosítva a levegő számára.

 

A kipufogórendszer ugyancsak kettős vezetésű, az Audi mérnökei a hatékony kipufogógáz-visszavezetésre is nagy hangsúlyt helyeztek. A rendszer a nitrogén-oxidok emissziójának mérséklése érdekében, részterhelés üzemállapotokban a kipufogógázok akár 50 százalékát is visszatáplálhatja a szívócsatornába. A hengersorok közötti térbe helyezett, kifejezetten nagyra méretezett visszavezető berendezésbe egy vizes hőcserélőt is iktattak, amely jellegmezős szabályzás alapján csökkenti a gázok hőmérsékletét.

 

Megbízható társ a hosszú utakra

Audi Q7 - Megbízható társ a hosszú utakra


 

Az Audi Q7 V12 TDI quattro motorja hatalmas erejét a gyors és kényelmes váltásokkal működő, új, hatfokozatú „tiptronic" váltóművön át továbbítja, amelyet kifejezetten a hatliteres dízel hatalmas nyomatékára méreteztek. A vezető az automata váltómű fokozatait tetszése szerint kézzel is, a váltókar vagy akár a háromküllős kormánykerék széria krómozott kapcsolóbillentyűje segítségével választhatja.

 

Kérjen árajánlatot!

 

Az Audi Q7 V12 TDI quattro kemény terepen is felnő feladatához, szabadmagassága akár a 240 millimétert is elérheti. Az elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESP) lejtőn ereszkedést segítő („hill descent assist"), valamint intenzívebb vonóerő-átadást biztosító, speciális terepes üzemmódot („off-road mode") is kínál.

 

Komfort, kényelem

Audi Q7 - Komfort, kényelem


 

 

Az utastér és a „cockpit" egyaránt a világos és tágas tér benyomását kelti, tökéletes ergonómiával és a legmagasabb minőségi színvonallal. Az Audi az egyéni vásárlói igényeknek megfelelően négy, öt, hat vagy akár hét gazdagon variálható ülést kínál. A csomagtér az ülésezéstől függően akár 2.035 literesre is növelhető.

 

A sorozat exkluzív csúcsmodellje, az Audi Q7 V12 TDI bevezetése 2009 elejére várható.

 

(Forrás: audi.hu)

 

Márkafüggetlen Autó Online - markafuggetlenauto.mconet.biz

 

 

 

Szólj hozzá a fórumon! MCOnet Fórum

Kérjen árajánlatot!


Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.