2010. 02. 09. - 05:00

Citroën C5 2.7 V6 HDi Exclusive

Citroën C5 2.7 V6 HDi Exclusive

Jól járnánk, ha útfelújítások helyett az állam mindenkinek fizetne egy Citroën C5-öst. Erre azonban kisebb az esély, mint egy lottó ötösre, ezért nem marad más az átlag autósnak, mint irigykedni az új középkategóriás francia kocsi tulajdonosaira.

Persze csak akkor, ha tudjuk, hogy hidropneumatikus felfüggesztés is van az autójukban. Formabontó megjelenéshez passzoló műszaki tartalommal rendelkezik ez a Citroën C5-ös, amin nem is kell csodálkozni, hiszen a csúcsmodellről van szó: 2,7 literes, V6-os dízelmotor hajtja az első kerekeket, hidropneumatikus felfüggesztés simítja ki a magyar utakat, az utastérben, pedig mindenfelé gombokat találunk. A kategória üde színfoltja lehetne az autó, ha egy kicsit merészebb színt is bevállaltak volna, nem a három választható szürke közül a legsötétebb árnyalatot. Műszaki szempontból a legizgalmasabb karosszériaelem a hátsó szélvédő. Fent, ahol a tetőlemezzel találkozik domború, alul, a csomagtér-fedél végződésénél meg homorú. Nem lehetett könnyű ilyen formába hozni az edzett üveget. A karosszéria orra „puha”, mint azt a gyalogosbiztonságra vigyázó autóknál megszokhattuk, és nagyon hosszú az első túlnyúlás is.

 

Citroën C5 2.7 V6 HDi Exclusive

 

Citroën C5 2.7 V6 HDi Exclusive


A kupésan ívelt tető gyors véget ér, ezért korlátozott méretű a hátul utazók fejtere. A hátsó ajtó meglepően kisméretű nyílást tár fel, de ha sikerül átverekednünk magunkat rajta, akkor átlagos méretű sofőr mögött elegendő lábteret találunk. Kellően nagy a vezetőülés, puhák, de tartanak az oldaltámaszok. Tág határok között állítható az ülőlap dőlése-magassága, a támla szöge és a deréktámasz. Természetesen mindez elektromosan történik, hiszen ebben a kategóriában ezt így szokás. Az ülés és az ajtó között lenyúlva, az ülésfűtés kapcsolója mögött találunk egy gombot, ez a masszázsfunkciót aktiválja, ami a deréktámasz párnáinak mozgatásával gyömöszöli a hátunkat. Mire azonban ehhez eljutunk, kismillió egyéb gombon kell átverekednünk magunkat. Ezeket két helyen csoportosították, a kormányon és a középkonzolon. 

 

 

Citroën C5 2.7 V6 HDi Exclusive - Gyönyörűen doromboló hangja


 A V6-os dízelmotorhoz 18 colos könnyűfém felnik járnak 225/45-ös abroncsokkal. Dobolnak a kerekek az úthibákon, és bizony ráznak is. Ez már nem az a lebegés, amit a DS és a CX nyújtott, de a mai, acélrugós autóknál még így is sokkal jobb. Ráadásul az úttartás is rendben van. Hiába az első tengely elé épített V6-os motor, kanyarban semlegesen fordul az autó. Az ESP csak 50 km/h-s tempó alatt kapcsolható ki, a legnagyobb nehézséget a gyors fordulóknál teljességgel érzéketlen kormány jelenti. Nagy az oldaldőlés, megálláskor hintázik az autó – kényelmes hangolású a futómű, ahogy a kocsi többi részegysége is. Nem a szerpentineken, hanem az autópályákon érzi elemében magát, a mai magán-traffipaxos időkben nagyon jó dolog, hogy a tempomat mellé sebességhatárolót is adnak. Igaz, arra vigyázni kell, hogy lejtőn gurulva túl tudja lépni az előre beállított sebességet az autó.

 

 

Az új C5 hátsó nézetből is tartja feszességét

 

Az új C5 hátsó nézetből is tartja feszességét


A felszereltség majdnem teljes, a tízmilliós alapárba azonban nem fért bele a hátsó oldallégzsák, amelyet riasztóval együtt adnak csomagban, 150 ezer forintért. Az alapár egyébként szinte hajszálpontosan ott van, ahol a vetélytársaké, csak azokhoz nem jár hidropneumatikus felfüggesztés. Aki esetleg ennek ellenére ódzkodik az autótól, az megnyugtató, 5 év/200 000 km-re kiterjesztett garanciát is vásárolhat hozzá, 240 000 forintért. Versenyképes ajánlat tehát a V6-os dízelmotorral szerelt C5-ös, ami kényelmével tűnik ki vetélytársai közül. Teljesen ugyan nem tudja elszigetelni utasait a magyar valóságtól, de azért néhány évtizedet javít az utak állapotán. Ezt pedig nem tudják az ellenfelei.

 

(Forrás: A Citroën Hivatalos Honlapja)


Szóljon hozzá a fórumon!

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.