2017. 09. 12. - 11:26

Ha ezeket tapasztalod, biztosan baj van a szervó-val!

Ha ezeket tapasztalod, biztosan baj van a szervó-val!
A jó kormánymű igazi áldás az autósok számára, azonban ha meghibásodik, akkor a még sokat látott autószerelők sem hajlandóak jó szívvel piszkálni azt. Az összetett szerkezetet igazán profi módon, csak az erre szakosodott speciális műhelyek képesek professzionális módon javítani.
Nem túl szerencsés helyzet, ha meghibásodik a kormánymű. A szervóhibák egyáltalán nem veszélytelenek. Jobb esetben is váratlanul érinthet bennünket – akár nagy sebesség mellett – hogy a kormány nem úgy reagál az irányításra, mint ahogy eddig megszoktuk. Már ez is önmagában balesetveszélyes lehet, de rosszabb esetben akár szörnyű közúti balesethez is vezethetnek a hibás szervó alkatrészek.

Érdekesség, hogy a mai autókban lévő kormánymű tulajdonképpen csak egy fogasléc, ami gyakorlatilag egy hosszú, ide-oda csúszó rúd, keresztben a kocsi orrában, a motor mögött. Benne fogak, a két szélén pedig kormány összekötők mennek a kerekekhez. A fogakban egy sima fogaskerék kapcsolódik, amibe a kormányoszlop helyezkedik el. Ez nem tűnik túl bonyolult szerkezetnek, de minden apró eltérésért az utasok az életükkel fizethetnek e összetett szervorendszerben. Olvasd el: Három másodperc alatt tudja az autó baját a mesterséges intelligencia

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szervóhibákat?

Megelőzni a bajt valószínűleg csak sok szervizeléssel lehet, de az sem garancia arra, hogy soha nem fog tönkremenni a kormánymű a kocsiban. Ha pedig olyan előjelet tapasztalunk, amivel összefüggésbe hozható, hogy a későbbiekben már nem fog megfelelően üzemelni a rendszer, akkor azonnal keressünk fel egy szakembert, aki megállapítja, hogy milyen mértékű a probléma.

A különböző előjelek, különböző szervórendszeri hibákra utalhatnak, így ezeket okvetlenül közöljük a szerelőkkel átvizsgálás előtt is, hogy a megfelelő területre összpontosíthassanak. A hiba feltárása után a szervizben el tudják majd dönteni, mi lesz a megoldás. Előfordulhat, hogy kormánymű javítás vagy kormánymű felújítás a cél, de az is lehet, hogy csak egy-egy alkatrész hibásodott meg és ilyenkor a hiba nagyságától függően például javítják a szervószivattyút vagy akár a szervópumpát cserélik ki. 

Milyen jelek figyelmeztetnek a szervorendszer problémáira?

Ha olcsón és baleset nélkül akarjuk megúszni a kormánymű meghibásodását, jó ha odafigyelünk pár apró jelre, amivel elkerülhető egy későbbi nagyobb kiadás vagy durvább baleset. Ilyen előjel lehet, ha úgy érezzük vezetés közben, hogy az egyenes útszakaszok alatt érezhető holtjátéka van a kormánynak. Ez már akkor is észlelhető, ha elmozdítjuk a kormányt és az autó orra csak késve követi azt. Ugyanilyen előjel lehet, ha alapjáraton gyors tekerésnél azt vesszük észre, hogy ugrál a kormány – azaz néha megszorul, és néha megindul. Ez ugyanis utalhat akár szervoszivattyú hibára is.

Ha úgy érezzük, hogy negyedfordulatonként felnehezedik, majd elkönnyül a kormány az kormánycsukló hibát jelenthet. Veszélyes lehet, ha nagy sebességnél is nagyon könnyű tekerni a volánt, ekkor jó eséllyel a kormánytengelyen lévő szögnyomaték-érzékelő kezdi felmondani szolgálatot. Ugyanilyen negatív előjel, ha a kormány morgó hangot ad ki, amit a kezünkkel is érezhetünk. Ugyanúgy a szögnyomatékkal lehet a probléma, valószínűleg kontakthibás a szerkezet. Olvasd el: Önvezető autót mutattak be a Széchenyi István Egyetemen

Meglepő hiba, ha hirtelen letilt az elektronika, mert ekkor hirtelen megnehezedik a kormány és figyelmeztető lámpa gyullad ki. Ekkor valószínűleg nagyobb az ijedtség, mint maga a baj, de forduljunk szakemberhez. A lassú kopár miatt előjöhet, hogy hirtelen beránt a kormány. Ez lassú sebességnél csak idegesítő, de nagy sebességnél életveszélyes. Azonnal javítandó hiba!

Az autónk szervorendszerét akkor is vizsgáltassuk át, ha kattogást, recsegést észlelünk tekeréskor, vagy ha a reggeli első indításnál elmarad a szervőhatás és nehéz tekerni a kormányt. Ha szoros a kormányzás továbbra is és nem tér vissza középre a kormánykerék a kanyarok után, esetleg valamelyik irányba húz, akkor is ideje meglátogatni kedvenc szervizünket! Ez akár lehet a soroksári szervókormányműs is, ahol kormánymű javítással és felújítással is foglalkoznak.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.