2017. 10. 18. - 11:30

Hova vezetnek az önvezető járművek?

Hova vezetnek az önvezető járművek?

Az évek múltával egyre több önvezető jármű állhat forgalomba – jósolja a Boston Consulting Group és a World Economic Forum közösen végzett tanulmánya, amely azt is megállapította, hová vezethet ez.

Autóbuszok, taxik és magán személyautók is tartoznak majd az önvezető járművek táborába néhány éven belül – nem kérdés, hogy a forgalomban így jóval több jármű vesz majd részt. Felmerülhet bennünk, tulajdonképpen mi akkor a jó benne?

A Boston Consulting Group számítógépes modell segítségével jutott arra a megállapításra, hogy bár a forgalomban résztvevő járművek száma valóban nő, közben folyamatosabb haladásra lehet számítani és az út hossza is lerövidül. Mindez a légszennyezést is képes visszaszorítani.
 
Az önvezető autók folyamatosabb haladást biztosítanak majd?
Az önvezető autók folyamatosabb haladást biztosítanak majd?

Mivel az önvezető járművek megkönnyítik az ingázók dolgát is, munkába viszont egyre többen járhatnak majd távolabbról.

Ez pedig azt jelenti, hogy megnövekedhet a külvárosi részek kiterjedése – hiszen sokan választhatják lakhelyül a zöldebb, tisztább levegőjű területeket, miközben a munkájukat a belvárosban végzik. Az önvezető autó könnyedén elviszi őket a munkahelyükig.

A Kaliforniai Egyetem egy korábbi tanulmánya már rámutatott arra, hogy a különféle fuvarmegosztó szolgáltatások (pl. Uber) használói már egyre kevesebbet ülnek tömegközlekedési eszközre. Ha a fuvarmegosztó szolgáltatások és az önvezető járművek alkalmazása is tömegessé válik, a szakemberek szerint egyre tekintélyesebb külvárosokra lehet számítani. A tömegközlekedési eszközök szerepének csökkenése ugyancsak várható.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.