2016. 02. 15. - 10:05

Itt a nyárigumi szezonja! Cseréljen időben!

Itt a nyárigumi szezonja! Cseréljen időben!

A hőmérő higanyszála egyre magasabbra kúszik napközben, és az éjszakai fagyok is mind ritkábbak. A tavasz hamarosan végérvényesen beköszönt. Az első melengető napsugarak és a természet újjáéledése azonban ne feledtessék el azt, hogy autónk állapotára is érdemes ekkortájt odafigyelni. Különösen fontos, hogy a gumicsere időben történjen, ellenkező esetben a téli abroncs akár jelentősen rongálódhat, kophat is az egyre melegedő aszfalton.

 

Ne hanyagoljuk el a cserét!
Miként az őszi szezonban, úgy tavasszal is a hét fokos hőmérsékletet kell figyelembe venni. Amennyiben a hőmérséklet tartósan meghaladja ezt, úgy célszerű mihamarabb nyárigumira váltani. Mivel azonban a hőmérséklet nem egyenletesen melegszik, és előfordulhatnak még hűvösebb napok, így sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mégis mikor cseréljünk. Azon nem érdemes aggódni, hogy egy-egy hűvösebb márciusi napon máris elkopnak a téli abroncsok, de huzamosabb időn keresztül elhanyagolva a cserét, bizony számítani lehet a jelentős rongálódásra. Ennek oka nem más, mint az, hogy a téligumi ténylegesen is csak a hideg aszfaltra és a téli körülmények közé van kitalálva, míg a nyári változat egyértelműen a melegebb időben teljesít optimálisan.
 
Legkésőbb áprilisban muszáj lesz cserélni!
Májusra mind az aszfalt, mind a levegő hőmérséklete szinte már nyári szintre emelkedik, így eddig semmiképpen se várjunk a gumicserével. Minél magasabb hőmérsékleten használjuk ugyanis a téli abroncsokat, azok annál gyorsabban kopnak. Nem pusztán ez az egyetlen hátránya a téligumik nyáron történő használatának, hanem a nagyobb menetzaj, és persze a sokkal több fogyasztás is. A szakemberek azt javasolják, hogy legkésőbb április elején mindenképpen kerüljön sor a gumik cseréjére, ugyanis ez az idő már végképp túl meleg a téligumik számára.
 
Miben más a két gumitípus?
Nem csak nevükben különbözik egymástól a téli és a nyári gumi, hanem anyagösszetételükben és felületi kialakításukban is. A téli változat megnövelt szilika tartalmának köszönhetően kiválóan tapad a hideg aszfalton, de teljességgel alkalmatlan a biztonságos közlekedés megvalósítására meleg körülmények között. Míg a mély bordáknak és a sűrű lamelláknak télen kizárólag előnyeit élvezhetjük, addig ezek már áprilisban is veszélyeztetik a menetstabilitást, hogy a rohamos kopás hátulütőiről már ne is szóljunk.
 
Melyik márka mellett döntsünk?
Akár tapasztalt autósok számára is gondot jelenthet, hogy melyik márkát érdemes választani. Ha a tavalyi szett túlságosan kopott, akkor mindenképpen ajánlott új nyárigumikat beszerezni. De mégis melyik márka mellett döntsünk? Ebben az ADAC tesztjei minden évben nagy segítséget jelentenek. A nyárigumik összehasonlításában legutóbb a Goodyear és a Hankook messze vitte a pálmát, és a legtöbb szempontból szinte azonosan teljesítettek a gumióriások – írja a gumiabroncsakciok.hu
 
Mivel azonban a kopás szempontjából a Goodyear strapabíróbbnak bizonyult, így kétségtelenül ez lehet a legjobb döntés az idei tavaszi-nyári szezonra. Alapvetően elmondható, hogy a közép-, és prémium kategóriából érdemes válogatni, hiszen hosszú távon ezek a márkák érik meg.
 
Bár még tart a februári hónap, de hamarosan jelentősen magasabb hőmérsékletekkel számolhatunk. A gépjármű szezonra történő felkészítése nem csak az abroncsok szempontjából lényeges, célszerű tehát a szervizelésre is időt szánni, ez ugyanis alapvetően járul hozzá a biztonságos közlekedés megvalósulásához. A tavasztól kezdődő hónapokban nagy valószínűséggel gyakrabban kerül használatba a gépjármű, ennek megfelelően ügyeljünk annak kifogástalan állapotára!
Forrás: http://gumiabroncsakciok.hu/nyarigumi/

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.