2018. 02. 20. - 10:06

Készüljünk a nyárra, így válasszunk autógumit hozzá

Készüljünk a nyárra, így válasszunk autógumit hozzá
Bár Magyarországon nincs törvényileg meghatározva, hogy a téli és nyári időszakoknak megfelelő gumiabronccsal kellene felszerelni az autókat, mégis a szakmai lapok, autós magazinok és autós klubok szakértői is egyhangúan úgy nyilatkoznak, hogy a biztonságos vezetés velejárója a szezonális gumicsere.
A téli gumiabroncsokra való váltást, tartós 7 Celsius fok alatti hőmérsékletben határozták meg a hozzáértő szakemberek. Ebből adódóan a nyári gumikra való váltást tartós 7 Celsius fok felett kell megejtenünk.

A nyári szezonra való gumiváltáskor, gondoskodjunk a téli szettek megfelelő tárolásáról is. Nem mindegy ugyanis, hogy hol és milyen körülmények között tároljuk a gumikat. Fontos, hogy a téli gumikat megtisztítva tegyük el és soha ne takarjuk le fóliákkal vagy zsákokkal, mert ez nedvesség esetén penészesedést okozhat.

Kerüljük a garázsok olajos vagy nedves területeit és ügyeljünk arra, hogy hogyan helyezzük el a felnire szerelt és a felni nélkül tárolt abroncsokat. A felnivel szereltet ugyan felfüggesztve is tárolhatjuk és egymásra tornyozva is, még a felni nélkülieknél ezen tárolási módok tiltottak. Viszont egymás mellett, állítva csak felni nélkül szabad tárolni.

Milyen árkategóriában gondolkozzunk nyárigumi vásárlásakor?

A nyári gumik széles skálája áll rendelkezésünkre a tartós jó idő beköszöntésekor. Attól függően, hogy milyen járművünk van, és milyen intenzitással használjuk, választhatunk olcsóbb és drágább gumikat is. Bár tény, hogy a budget árkategóriába tartozó, legkedvezőbb árú nyári gumik minősége jóval alul marad a legköltségesebb, prémium kategóriáétól, egy városi kisautóra, amelyet leginkább heti bevásárláshoz használunk, bőven megteszik ezek a kerekek is.

Azonban a prémium autó márkákhoz semmi képpen nem ajánlatos a legolcsóbb márkákat választani. A legnevesebb autógyártók eleve prémium kategóriás gumiabroncsokkal szerelik fel a gyártósorról legördülő autó modelljeiket. A prémium árkategóriás termékek többszörösen tesztelt, innovatív megoldásokat is tartalmazó gumiabroncsok, amelyek jó szolgálatot tesznek akár nagyobb sebesség mellett és hosszabb távokon is. Köztes megoldás lehet, a középkategóriás gumiabroncsok választása, amik ár-érték arányban kimagaslóan jó teljesítményt kínálnak.

Milyen nyári gumit válasszunk?

A legbölcsebb megoldás, ha nyári gumi vásárlásakor átfussuk a legújabb nemzetközi gumiabroncs teszteket, mint amilyen az ACE, az ADAC vagy az AutoBild által közzétett listák. Ezek a magazinok és autós klubok évről évre azonos körülmények között tesztelik le a legnépszerűbb gumiabroncsokat. A gyakorlati tesztek megvizsgálják a gumik kopásállóságát, az üzemanyag fogyasztásra mért hatásukat, a futás közbeni kibocsájtott zajt, a fékezési távolságot, az irányíthatóságok és a vezetési komfortérzetet nedves és száraz útviszonyok között is.

A nyarigumit.hu ajánlásával a következő, jó teszteredményeket elérő nyári gumiabroncsokat érdemes manapság az autókra szerelni. A prémium kategóriában a legjobb gumiabroncsok a Pirelli Cinturato P1 Verde, a Dunlop Sport BluResponse, a Pirelli Cinturato P7 Blue, a Vredestein Sportac 5, a Bridgestone B280, a Goodyear Efficientgrip Contact vagy a Michelin Energy Saver +. A középkategóriások közül a Hankook Ventus Prime 3, a NExe N-Blue HD Plus, a Kumho Ecowing ES01, a Falken SN 832 és a budget kategóriából a Saetta SA Touring 2, az Identity Eco Pioneer, az Apollo Amazer 4G ECO vagy a Firestone Multihawk 2.

Válasszunk okosan és soha ne a pénztárcánk döntsön a biztonságunkról!

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.