2021. 10. 21. - 13:45

Manuális vagy automata – melyik sebességváltót válasszam?

Manuális vagy automata – melyik sebességváltót válasszam?
Ahogy telnek az évek, az autóipar folyamatosan átalakul, modernizálódik. Ennek folyománya, hogy napjainkban már nem csupán a hagyományos, manuális sebességváltó népszerű megoldás, hanem egyre többen keresik az egyszerűbb működtetést ígérő automata rendszereket is.
De melyek a legnagyobb különbségek? Nézzük!
 
Nincs jó és rossz a két lehetőség közül

Fontos az elején leszögezni, hogy a manuális és az automata sebességváltó is tökéletesen ellátja a feladatát, azaz nem egy jó és egy rossz, hanem két jó megoldás közül kell választani, amikor autót vásárol az ember. Új kocsi esetében egyikben sincs kockázat, ha viszont egy használt autó sebességváltójáról van szó, érdemes az adás-vétel előtt utánanézni, hogy mi szerepel a verda múltjában – erre tökéletesen alkalmas a www.checkcardna.com oldal.

A manuális váltó tulajdonságai

Hazánkban még egyértelműen a manuális sebességváltó a népszerűbb, elterjedtebb, így szinte elképzelhetetlen, hogy létezik olyan ember, akinek van jogosítványa, de nem tud kezelni egy ilyen szerkezetet. Szerencsére nem bonyolult az alapművelet, a kuplung benyomása után kell lejjebb, illetve feljebb váltani a sebességek között, hogy változzon az autó nyomatéka. A kézi sebességváltó esetén, ahogyan szintén nevezik a manuális megoldást, a váltókar központi szerepet kap a vezetés során, hiszen a kormány után ehhez kell majd a legsűrűbben hozzáérni. Ennél a verziónál nagyobb szükség van az emberi tényezőre, így azoknak mindenképpen a manuális lesz a jó választás, akik szeretik folyamatosan „érezni” az autót, illetve minden másodpercben uralni akarják a motor teljesítményét. A manuális váltó esetében gyorsabb a motor reakciója, ami egy gyakorlott sofőr esetében előny, egy félénkebb vezetőnél viszont olykor hátrány is lehet. Szerencsére nem kell itt és most eldönteni, melyik a jobb megoldás, autóvásárláskor ezért is ajánlott kipróbálni mindkét verziót.
 
valto_pr_torzs
Egyre nagyobb a kereslet az egyszerűbb és modernebb működést biztosító automata rendszerekre

Az automata sebességváltó előnyei

A legtöbb középkorú magyar valószínűleg az amerikai filmekben látott először automata sebességváltós autót, hiszen az USA-ban ez már régen bevált megoldás. Lehet, hogy elsőre sokan nem is értették, hogy az adott moziban a főhős miért csak a gázt nyomja tövig, azaz miért nem foglalkozik a váltóval – a megoldás az, hogy a szerkezet önállóan végezte a dolgát. Ennek a változatnak leginkább a városi forgalomban van nagy előnye, ahol folyamatosak a dugók, a lámpák, a kereszteződések, így rengeteget kell váltani. Ezt a lehető legoptimálisabb fordulatszámon teszi meg egy automata sebességváltó, amely így nem csak terhet vesz le a sofőr válláról, hanem a pénztárcáját is kíméli, hiszen elősegíti az autó optimális fogyasztását. Az ilyen kocsiknál egyébként nincs szükség kuplungra sem, azaz tovább egyszerűsödik a vezetésben való részvétel. A döntés előtt érdemes még annyit tudni, hogy Európában ötből négy kocsi még mindig manuális váltóval fut, ez az arány azonban lassan, de biztosan kezd kiegyenlítődni. Nem kizárt, hogy egyszer csak és kizárólag automata modellek futnak majd az utakon, ez azonban még a nagyon távoli jövő lehetősége.
 
CS.SZ.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.