2022. 02. 16. - 09:00

Mennyibe kerül egy autó szállítása az Egyesült Államokból Magyarországra?

Mennyibe kerül egy autó szállítása az Egyesült Államokból Magyarországra?

Joggal teszed fel a kérdést, ha egy igazi, minden porcikájában amerikai autó vásárlásában gondolkozol. Az embereknek sokféle követelményük és vágyuk van az autóikkal szemben. Azt akarják, hogy sportosak, szexisek és persze mindemellett üzemanyag-takarékosak is legyenek. 

 
Emellett sokan azt szeretnék, hogy az autójuk még egy fontos szempontnak megfeleljen: legyen amerikai. De napjainkban, a globális ellátási láncok világában egy amerikai autó vásárlása bizony kifejezetten bonyolult ügylet lehet. És amúgy tegyük fel a kérdést: mi tekinthető napjainkban echte amerikai autónak?
 
Hiszen egyre gyakrabban építik itt járműveik egy részét külföldi autógyártók, mint a BMW, a Honda, a Hyundai, a Mercedes-Benz és a Toyota. A hazai autógyártók eközben más országokban népszerű modelleket szerelnek össze és importálnak az Egyesült Államokba. Szóval, hogy is van ez?
 
Mi az az amerikai autó?
 
Ha az Egyesült Államokban gyártották? Vagy elég, ha egy amerikai cég állította elő? Esetleg kellő paraméter az is, ha az Egyesült Államokban gyártott alkatrészekből konstruálták vagy egy amerikai tervező nevével fémjelzik? Jó kérdések, ugye? Például a 2015-ös Chevrolet Camaro a detroiti székhelyű General Motors terméke, és teljesen amerikai arculattal rendelkezik, viszont Kanadában gyártották. Az egyetlen módja annak, hogy biztosan megtudd, hogy hol állították össze az autót, ha ellenőrzöd a jármű azonosító számának (VIN) első betűjét vagy számjegyét. Hogy hol tudod ezt megtenni? Itt: carvertical.com/hu. Az Egyesült Államokban összeszerelt autók VIN-száma 1-essel, 4-essel vagy 5-össel kezdődik, a Kanadában installált kocsiké pedig 2-vel indul. Az Egyesült Államokból Magyarországra importált autó szállítási költsége egyébként nem túl drága a távolságot tekintve, de vannak más járulékos díjak is, mint például az importadók és a regisztráció, amelyek megnövelik a teljes tarifát. Átlagosan a díjszabás 1700 és 3500 dollár között van, ami a jelenlegi árfolyammal számolva 525 ezer és 1 millió 80 ezer forint között mozog.
 
Mire jó még a VIN?
 
A VIN egy számjegyek és nagybetűk kombinációjából álló 17 karakteres számsor, amely a jármű egyedi azonosítójaként szolgál. A VIN az autó egyedi jellemzőit, műszaki adatait és gyártóját mutatja, segítségével nyomon követhetők a visszahívások, regisztrációk, garanciális igények, lopások, a biztosítási fedezet és tulajdonképpen a vizsgált személygépkocsi teljes előtörténete. Amennyiben használt autó vásárlásán töröd a fejed, akkor egy komplett járműtörténeti jelentéssel megbizonyosodhatsz arról, hogy a jövőbeli járgányod nem vett részt olyan súlyos balesetekben, amelynek következményei nyomán veszélybe sodorhatná az életed. Ne feledkezz meg arról, hogy minden információmorzsa, ami hiányzik az autód előtted feltárt történetéből, akár több milliós extra szervizkiadást is jelenthet hosszú távon, éppen ezért, győződj meg róla, hogy mindent tudsz az autódról, mielőtt megvásárolod. Jobb félni, mint megijedni.
 
 
J.M

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.