2022. 09. 21. - 11:45

Mesterséges intelligencia – Biztonságosabb lehet a motorozás az MI segítségével

Mesterséges intelligencia – Biztonságosabb lehet a motorozás az MI segítségével

A motorkerékpárok nagy utat tettek meg az elmúlt körülbelül öt évben. A mesterséges intelligencia és az öntanuló technológia megjelenésével a motorkerékpárok egyre fejlettebbé válnak, a gyártók pedig új és innovatív módszereket találnak a vezetési élmény javítására és a motorok biztonságosabbá tételére.

 

Ennek egyik példája a humanoid robotok használata a meglévő utcai motorok fejlesztésére. Bár nem úgy néznek ki, mint egy tipikus robot, ezek a gépek olyan szoftverrel vannak felszerelve, amely lehetővé teszi számukra, hogy megjósolják a motor viselkedését, és ennek megfelelően konfigurálják azt. Ez nemcsak gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a kerékpárt, hanem biztonságosabbá is, mivel alkalmazkodni tud a különböző útviszonyokhoz és terepviszonyokhoz.
 
Természetesen a motorkerékpárokkal mindig jár veszély, ezért fontos, hogy a vezetők mindig tisztában legyenek a környezetükkel. A gyártók mindent megtesznek azért, hogy ezeket az eszközöket biztonságosabbá tegyék, de a motorosokon múlik, hogy éberek legyenek, és megtegyenek minden szükséges óvintézkedést motorozás közben.
 
Összesített motor
 
 
Mesterséges intelligencia – Biztonságosabb lehet a motorozás az MI segítségével
 

A fotó mesterséges intelligenciával-robottechnikával készült

 

 
Ma már mesterséges intelligenciával vannak felszerelve, amely segít javítani a vezetési élményt és biztonságban tartani a vezetőt. Ez a technológia adatokat gyűjt a motorról majd megjósolja, hogyan fog viselkedni különböző körülmények között és elvégezheti a szükséges beállításokat. Ez segít javítani a motorkerékpár általános teljesítményét, és biztonságosabbá teszi azt a motoros számára. Az egyik ilyen biztonsági funkció egy algoritmus, amely kiszámítja a motor teljesítményének megfelelő konfigurációit. Ez az algoritmus többek között olyan változókat vesz figyelembe, mint a sebesség, a futási és üzemelési paraméterek, a fordulatszám, a gumiabroncsok és a fékek hőmérséklete, a gyorsulás, a rezgés és a tapadás. Ezután mesterséges intelligencia segítségével kiszámítja a megfelelő konfigurációkat és a motor teljesítményét. Ennek a technológiának a frissített változata még egy humanoid robottal is fel van szerelve, amely segíthet a meglévő utcai motorok fejlesztésében és biztonságosabbá tételében.
 
Bár ezek a biztonsági funkciók nélkülözhetetlenek, a motorkerékpárosoknak ismerniük kell saját magukat és viselkedésüket az utakon. Ajánlott elővigyázatosnak és figyelmesnek lenni, a környezetükkel amikor a forgalomban mozognak. Az is fontos, hogy alaposan megismerje a motorját, hogy meggyőződhessen arról, hogy jó állapotban van, mielőtt elindulna vele.
 
Ezzel a tevékenységgel azonban még mindig járnak veszélyek. Ez egy nagyon kockázatos közlekedési forma, amely súlyos sérüléshez vagy halálhoz vezethet.  Ezért fontos, hogy a gyártók továbbra is fejlesszenek olyan biztonsági funkciókat, amelyek segítenek megelőzni a baleseteket. Használóiknak tisztában kell lenniük ezekkel és óvintézkedéseket kell tenniük ennek elkerülése érdekében.
 
 
 
 
T.K.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.