2021. 12. 20. - 13:11

Önvezető autót dob piacra a Mercedes

Önvezető autót dob piacra a Mercedes
A jövő évben már 3-as szintű önvezető autókat is árul Németországban a Mercedes. 
Németországban rendkívül szigorúak az önvezető autókhoz kapcsolódó szabályozások, a jövő évi Mercedes-Benz S-osztály azonban sikerrel teljesítette a követelményeket, így a német autógyártó piacra dobhatja az első önvezető autóját az országban. A járművek 3-as szintű önvezető rendszerrel lesznek felszerelve. 
 
Az önvezető autókról szóló szabályozásról 2021 elején léptettek hatályba egy új rendeletet Németországban, amely arról szól, hogy milyen feltételeknek kell teljesülni ahhoz, hogy egy autógyártó autonóm járműve a közutakon is megjelenjen. 
 
mercedes_onvezeto_torzs
A kerekekbe nedvességérzékelőt szereltek, amely azt vizsgálja, hogy mennyire csúszik az út
 
A Mercedes-Benz S-osztályba telepített Drive Pilot elnevezésű önvezető rendszere tökéletesen megfelelt a megszabott feltételeknek. A Drive Pilot 3-as szintű önvezető rendszert tudhat magáénak, ezen a szinten pedig már az utat sem szükséges nézni a sofőrnek, hiszen a jármű magától képes gyorsítani, lassítani és sávot váltani, miközben figyelembe veszi a többi autó jelzéseit. A rendszer vészfékezésre is képes, továbbá a kikerülő manőverek végrehajtása sem okoz neki különösebb problémát.
 
A szoftverrel felszerelt Mercedes modellekbe egy külön aktiváló gombot is telepítenek, amelyet ha megnyom a sofőr, akkor bekapcsol az önvezető rendszer. Az aktiválás után a kormányt már elengedheti a vezető, a központi kijelzőn pedig elérhetővé válnak azok az alkalmazások is, amelyeket vezetés közben tiltott használni. A sofőr filmezhet, internetezhet, e-maileket olvashat és videóhivásokat is indíthat. 
 
Az autóba a radarokon és kamerákon kívül még nedvességérzékelőt is szereltek, hogy a jármű érzékelje mennyire csúszós az út, ha manőverezni kell, illetve külön mikrofont is telepítettek bele, hogy érzékelje, ha megkülönböztető jelzésű jármű közelít felé. 
 
Forrás: Autonavigator
CS.SZ.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.